Električno vozilo vsekakor ponuja možnost daljših potovanj, se pa moramo na te nekoliko pripraviti. Medtem ko so bencinski servisi na voljo povsod, tako da ni bojazni, da bi nam zmanjkalo goriva, so električne polnilnice nekoliko slabše zastopane na slovenskih in tujih cestah. To ne pomeni, da potovanje z električnim avtomobilom ni možno, bomo pa morali biti nekoliko bolj pozorni na avtonomijo vozila in razpoložljivost polnilnic. Če na to pravočasno pomislimo, bodo tudi daljši izleti povsem brezskrbni.

Pametno je, da daljša potovanja skrbno načrtujemo. Pri tem nam pomagajo zemljevidi z vrisanimi javnimi polnilnimi postajami, ki jih bomo tako ali tako brez težav zasledili ob vseh pomembnejših prometnicah in v vseh večjih naseljih. Veliko je odvisno od tega, kam se pravzaprav odpravljamo. Jasno je, da so električne polnilnice nekoliko bolj redke na podeželju ali v kakšnih odročnih kotičkih, medtem ko v mestih sploh ni težko najti javne postaje. Poleg tega pa o potrebi po polnjenju seveda odloča samo električno vozilo s svojo avtonomijo – nekatera vozila bodo brez težav opravila več sto kilometrov, druga bodo že kmalu zahtevala iskanje polnilne postaje.

Na srečo so na voljo številni interaktivni zemljevidi z vsemi potrebnimi podatki o polnilnih postajah pri nas in po svetu. Poleg tega so prav iskanju električne polnilnice namenjene nekatere mobilne aplikacije, ki jih imamo kakopak tudi na poti vedno pri sebi, tako da bo električno vozilo vedno v dometu najbližje polnilne postaje.

Tudi daljši izleti so z električnim avtomobilom torej povsem možni. Z razvojem sodobnih vozil z vedno večjo avtonomijo ter postavitvijo novih polnilnih postaj daljše poti niso več takšen izziv. Pravzaprav lahko povsem brezskrbno zapeljemo kamorkoli v Sloveniji, pa tudi v tujini bomo električne polnilnice brez težav našli. Čisto možno je torej, da nas električno vozilo zapelje tudi na daljše poti v tujino.

Categories: Drugo