Notranji kamini so postali v zadnjem času nadvse priljubljeni, čeprav se je kurjenje na trda goriva seveda skozi celotno zgodovino redno uporabljalo že za osnovno ogrevanje stanovanjskih prostorov. Sodobni kamini pa so bolj kot ne luksuzni dodatek, katerih prispevek k ogrevanju je le dodatna funkcionalnost. Vsekakor pa je kamin privlačna opcija za tiste, ki želijo popestriti svoje stanovanje z uporabno opremo – da se z odločitvijo ne bomo prenaglili, pa je treba poznati nekatera načela varne uporabe kamina v stanovanju.

Varno kurjenje v zaprtih prostorih

Notranji kamini morajo imeti dobro urejeno in učinkovito odvajanje dima in toplote. Večinoma se za to uporabljajo dimniki, ki lahko v smislu varnosti pomenijo šibko točko, pa tudi sam kamin lahko v tem oziru predstavlja določeno tveganje. Za varno kurjenje so zato nujni nekateri dodatki za kamin. Detektor ogljikovega monoksida je celo zakonsko predpisan za uporabo v vseh zaprtih stanovanjskih prostorih, kjer se kurijo trda goriva in obstaja možnost uhajanja plina v prostor. Nekateri dodatki za kamin sicer niso obvezni, so pa zelo priporočljivi, tako z vidika varnosti kot zaradi drugih funkcionalnosti. Pametno je na primer poskrbeti, da žerjavica in ogorki ne povzročijo škode v stanovanju, če slučajno pri kakšni nerodnosti uspejo zapustiti kamin – za tak primer se opremimo z ognjevarno podlogo, ki jo namestimo okoli kamina. Na takšen način in seveda še v mnogih drugih primerih dodatki za kamin zagotovijo kar se da varno uporabo kamina v stanovanju, poleg tega pa omogočajo, da novo opremo docela izkoristimo za svoj namen.

V končni fazi odpirajo notranji kamini mnoge možnosti, ki jih je seveda smiselno izkoristiti, če se nameravamo opremiti s takšno opremo. Če pri tem upoštevamo nekatera načela varnosti in nam pomagajo tudi dodatki za kamin, bo uporaba kamina varna, prijetna in brezskrbna tudi na dolgi rok.

Categories: Drugo