V fotografijah so zajeti neprecenljivi spomini, ki jih nikakor ne smemo izgubiti. Se pa pri ohranjanju fotografij srečujemo z različnimi izzivi – obvarovati jih moramo pred različnimi dejavniki, ki lahko bistveno skrajšajo njihovo življenjsko dobo, če imamo fotografije le na disku ali spominski kartici pa se lahko v vsakem trenutku zgodi, da bodo preprosto izginile. Kako torej najbolje poskrbeti za fotografije?

Okvirjanje fotografij

Čeprav imamo dandanes na tisoče fotografij shranjenih kar na računalniku, je še vedno precej priljubljeno razvijanje fotografij in izdelovanje albumov. Prav tako pa še vedno ni izumrlo okvirjanje fotografij, ki prinaša ogromno zadovoljstva tistim, ki se želijo stalno spominjati najbolj nepozabnih trenutkov svojega življenja. Hkrati pa gre za rešitev, ki zagotavlja tudi dobro življenjsko dobo fotografij!

Prav okvirji so namreč odlična zaščita pred nekaterimi največjimi grožnjami, ki povzročijo uničenje fotografij. Pogosta težava z razvitimi fotografijami je ta, da se poškodujejo ali raztrgajo, včasih se začnejo vihati na robovih ali pa se plasti fotografije odlepijo. Vse te težave okvirji dokaj učinkovito odpravljajo, če seveda izberemo prave izdelke in poskrbimo za strokovno okvirjanje. Na ta način zelo dobro fizično zavarujemo fotografije, še posebej na robovih in v kotih, kjer so te najbolj ranljive. Nadalje lahko okvirjanje fotografij prepreči ali pa vsaj odloži bledenje slik, ki se rado pojavi v primeru, da so fotografije izpostavljene sončni svetlobi in drugim dejavnikom. Fotografije bodo sicer neizogibno zbledele tudi v primeru, da jih pospravimo v predal, a dobri okvirji lahko kar najbolje poskrbijo za obstojnost površine fotografije. Če želimo fotografije razstaviti, je ta opcija edina smiselna rešitev – v poštev pridejo okvirji s stekleno ali drugo površino, ki povsem prekrije fotografijo. Tako bo ta na varnem tudi pred umazanijo, prahom, vlago in drugimi vsiljivci, ki za sliko ne pomenijo nič dobrega. Okvirjanje fotografij na ta način učinkovito ohrani spomine v najboljši možni obliki.

Categories: Drugo