Za dober rezultat mora biti izolacija hiše načrtovana celovito, izdelana pa strokovno. Notranja in zunanja izolacija v večini niti ne predstavlja posebnega izziva, saj so na voljo že izdelani sistemi, ki jih je relativno enostavno namestiti na zidove. Nekaj več dela pa bo z izolacijo tistih elementov, ki zahtevajo posebno obravnavo. Ker so ravno ti elementi pogosto tudi najbolj izpostavljeni, je tu možnost za napake največja, opravilo je torej najbolje zaupati strokovnjakom!

Izolacija mansarde

Podstrešni prostori imajo pomanjkljivo izolacijo, zato moramo to dopolniti, če jih želimo uporabljati za bivanje. A tudi če ne, je izolacija mansarde smiseln projekt, saj je podstrešje en izmed vidnejših krivcev za toplotne izgube v ogrevani stavbi. To je seveda povsem odvisno od preostale izolacije, a vsekakor je treba vsaj pomisliti na to, da bo morda pametno izolirati tudi podstrešne prostore.

Na srečo je izolacija mansarde v večini dokaj enostavna, predvsem pa zelo učinkovita. Gre za pogost projekt pri adaptacijah, zato so na voljo nekatere univerzalne rešitve. Izolacijska plast se doda tako na streho kot na stene, običajno pa je treba dodatno izolirati še tla oziroma strop spodnjih prostorov. Izolacija mansarde se opravi suhomontažno, torej je delo hitro in ugodno opravljeno.

Izolacija temeljev

Tudi temelji lahko nosijo del krivde za toplotne izgube. V tem primeru težko ukrepamo, saj niti odlična izolacija preostalih površin zgradbe ne bo mogla nadomestiti izgub v tem delu. Izolacija temeljev mora biti torej že v izhodišču izdelana dobro, da se kasneje ne bodo pokazale pomanjkljivosti. Temelji so izpostavljeni zmrzali, ki prodre tudi globoko pod površje, še posebej pa jih je treba zavarovati pred vodo, ki je pogost problem. Tako je izolacija temeljev kombinacija različnih ukrepov, ki v končni fazi zagotavljajo kar najboljšo zaščito in obstojnost temeljev zgradbe – jasno je, da pri tem ni pametno varčevati ali dela zanemarjati!

Categories: Drugo