Sodobna IT podjetja iščejo prednosti povsod, kjer jih lahko najdejo. Čeprav je na tem področju veliko povpraševanja po storitvah in izdelkih, je tudi konkurenca huda, zato bodo uspela le dobro organizirana podjetja, ki svoje projekte izvajajo kar najbolj učinkovito. Največ uspeha bodo imeli tisti, ki se poslužujejo uporabnih smernic za tovrstno delo ter si pomagajo tudi s programsko opremo, ki olajša sodelovanje pri večjih projektih.

ITIL je knjižnica načel, ki urejajo učinkovito projektno delo v IT podjetjih. Seveda je možno ta načela do neke mere posplošiti in jih s pridom izkoristiti tudi v drugih panogah. Podjetja, ki poznajo načela ITIL in jih tudi vključijo v svojo prakso, se bodo lažje soočali z izzivi, ki se neizogibno pojavijo pri delu na zahtevnih projektih. Knjižnica vsebuje povsem praktična načela, ki zelo pomagajo pri konkretnih nalogah. Govorijo na primer o prenosu načrtovanih rešitev v prakso, orišejo morebitna tveganja pri poslovanju in različnih vrstah projektov, prav tako se dotikajo nekaterih orodij in tehnologij, ki pridejo v poštev. ITIL je dobro poznati in izkoristiti v svoj prid, saj omogočajo ta načela zelo učinkovito vodenje projektov in uspešno opravljanje del.

IT podjetja so verjetno tudi dobro seznanjena s tehnologijo, ki podpira učinkovito projektno delo v večjem podjetju. Izjemno uporabna so nekatera programska okolja, ki so prilagojena razvijanju raznih rešitev kar v oblaku. To ponuja Microsoft Azure, ki je kot nalašč za IT podjetja. Gre za vsestransko programsko okolje, ki ponuja razne storitve in podpira raznovrstno uporabo. Uporablja se predvsem za razvijanje spletnih in mobilnih aplikacij ter sorodnih rešitev, a Microsoft Azure skorajda ne postavlja omembe vrednih omejitev pri možnostih uporabe. Težava je le v tem, da je treba za optimalen izkoristek sistem dobro spoznati, še posebej za učinkovito sodelovanje pri velikih projektih – Microsoft Azure ponuja izjemen potencial, a ga je treba šele izkoristiti.

Categories: Drugo