Vsaka nesreča in nezgoda prinaša precej neprijetne posledice, ki vplivajo na različne aspekte življenja posameznika. Ne le na zdravje, temveč tudi na delovno storilnost, posledično zaslužek, ter nekatera druga področja, ki z izvorno poškodbo morda sploh nimajo veliko opraviti. Normalno je torej, da bomo v primeru takšnih težav iskali ustrezno denarno nadomestilo. In res v različnih primerih pripadajo odškodnine.

Odškodnina za prometno nesrečo

Med najbolj pogostimi primeri za odškodnine so prometne nesreče. To področje je dokaj dobro urejeno z raznimi zavarovanji, tako da odškodnina za prometno nesrečo praktično samodejno velja za različne primere in je ni težko izterjati. Še vedno pa se lahko pojavijo komplikacije, saj pri skoraj nobeni nesreči ni povsem neoporečno razvidno, kaj se je zgodilo in kdo je kriv. Zato je posebej pomembno, da takoj dokumentiramo vse posledice nesreče in izdelamo tudi policijski zapisnik. Odškodnina za prometno nesrečo bo uveljavljena le, če lahko predložimo ustrezne dokaze. Poleg tega višina običajno ni točno določena oziroma je odvisna od različnih dejavnikov, kar pomeni, da se je pametno v zadevo nekoliko bolj poglobiti.

Odškodnina za poškodbe

Nadomestilo nam lahko pripada tudi v primeru nekaterih nezgod, med katere se uvršča na primer zvin gležnja. Odškodnina v teh primerih pogosto ni povsem samoumevna, ali pa je spet odvisna od številnih dejavnikov. Za zvin gležnja odškodnina na primer ne bo obveljala v primeru, da je poškodba posledica nespametnih dejanj ali tveganih aktivnosti, prav tako je upravičenost do nadomestila lahko odvisna od zavarovalne police. Nekatera nezgodna zavarovanja krijejo celo vrsto različnih poškodb, druga imajo zelo stroge pogoje uveljavljanja odškodnin. Poleg tega je za zvin gležnja odškodnina zelo odvisna tudi od drugih okoliščin – razloga za poškodbo in lokacije.

V nekaterih primerih so tudi odškodnine za poškodbe precej dobro določene, a vedno se je smiselno dobro informirati in morda priskrbeti tudi pravno pomoč.

Categories: Nasveti