Kako povezavo do svoje spletne strani uvrstiti na prvo mesto v Googlu? Odgovor je seveda optimizacija spletnih strani SEO. Gre za postopke, ki so namenjeni prav zagotavljanju višje uvrstitve na seznamu rezultatov za določena iskanja, torej je to prava izbira za tiste, ki želijo posegati po najvišjem mestu.

Zanimivo pa je, da imamo na voljo tudi alternative. Čeprav je optimizacija zelo specifično namenjena prav temu, da dosežemo prvo mesto na Googlu, morda ne bo najboljša izbira za to opravilo. Možno je namreč tudi oglaševanje na Googlu, ki v nekaterih primerih brez večjega truda zagotovi izpostavljeno povezavo prav na vrhu seznama zadetkov iskanja!

Kaj je prvo mesto na Googlu?

Pojavi se vprašanje, kaj sploh je prvo mesto na Googlu. Tradicionalno je šlo seveda za prvi zadetek, ki se je pojavil pri iskanju po določeni ključni besedi. Optimizacija spletnih strani SEO je bila v tem primeru kot nalašč za doseganje tega cilja, saj drugih opcij sploh ni bilo. Oglaševanje na Googlu je resda že nekaj časa povsem normalno in ga skorajda ne opazimo, a se je šele relativno nedavno razvilo do te mere, da resno vpliva tudi na izgled in uvrstitev rezultatov organskega iskanja.

Danes optimizacija spletnih strani SEO v mnogih primerih ne zadostuje več za doseganje prvega mesta na seznamu rezultatov. Seznam je namreč drugačen, na vrhu so plačani oglasi, šele pod njimi se zvrstijo organski zadetki. To pomeni, da je oglaševanje na Googlu edini način za uvrstitev na najvišje mesto. Ker so oglasi in organski zadetki vizualno skoraj povsem enaki, je postalo oglaševanje na Googlu celo alternativa, ki lahko v veliki meri kar nadomesti optimizacijo. Medtem ko optimizacija spletnih strani SEO v najboljšem primeru z veliko truda zagotovi visoko uvrstitev, ne more nikoli zasesti najvišjih mest, na katerih najdemo plačane oglase.

Categories: Drugo