Skoraj vse druge lastnosti pohištva lahko do neke mere zanemarimo, če to storimo v prid ergonomiji. Še posebej to velja za delovno pohištvo, ki ga uporabljamo redno in dlje časa. Nič čudnega torej, da je pogosto namenjen ergonomsko oblikovan stol pisarniški rabi, te odlike pa se seveda pokažejo tudi pri drugem pohištvu, ki zahteva dolgotrajno uporabo.

Ergonomski stoli na delovnem mestu

Posebej izrazite so prednosti ergonomsko oblikovanega pohištva na delovnih mestih, ki zahtevajo več urno sedenje. Tu pride še kako do izraza dobro oblikovan stol, pisarniški ali kakšen drug. V pisarnah je dolgo časa veljalo, da morajo biti stoli kar se da udobni in prijetni, da bodo zaposleni lahko brez ovir opravljali svoje delo iz dneva v dan. A ob takšni uporabi se izkaže, da zgolj udobna oblazinjena površina še ne zagotavlja kakšnih posebej blagodejnih koristi na dolgi rok, temveč lahko prinese celo težave. Ni namreč vse odvisno od mehkobe in udobja, temveč gre predvsem za ustrezno obliko sedeža, ki pripomore k pravilni drži telesa med dolgotrajnim sedenjem. Prav temu služijo ergonomski stoli, ki so največ privržencev dobili prav na raznih delovnih mestih. Zato je pogosto ergonomski stol pisarniški oziroma dopušča pisarniško uporabo, na voljo pa so seveda tudi drugi stoli v ergonomski izvedbi.

Drugi ergonomski stoli

Prav vsak stol je lahko vsaj do neke mere ergonomsko zasnovan. Ni nujno, da je to že na prvi pogled očitno. Res je, da je navadno možno že hitro videti, ali je namenjen stol pisarniški rabi ali kakšnemu drugemu namenu, a na podlagi tega še ne moremo sklepati, ali je stol ergonomsko izpopolnjen ali ne.

Ergonomski stoli so na voljo tudi v ponudbi jedilniških stolov, kar je odlična izbira za domače uporabnike, prav tako pa se lahko opremimo z raznimi precej univerzalnimi stoli, ki jih lahko brezskrbno uporabljamo brez bojazni, da bi si z dolgotrajnim sedenjem prizadejali kakšne večje zdravstvene nevšečnosti.

Categories: Drugo