Če gre vse po sreči, moramo avtomobilski servis obiskati le občasno. A v vsakem primeru je zelo verjetno, da bomo serviserja obiskali vsaj dvakrat letno. To velja za tiste voznike, ki uporabljajo zimske in letne pnevmatike, te pa je treba seveda menjati. Za namestitev zimskih pnevmatik je določen rok do 15. novembra, nato jih je treba uporabljati do 15. marca. Po tem datumu pride spet čas za servis avtomobila, v tem primeru gre seveda za namestitev letnih gum.

Nakup in menjava pnevmatik

Opravki, povezani s pnevmatikami, so zelo pogost razlog za servis avtomobila. Tem posegom se lahko do neke mere izognemo v primeru, da uporabljamo celoletne gume, morda pa se celo leto vozimo kar z zimskimi pnevmatikami. Dobrih argumentov za takšno odločitev sicer ni, je pa res, da v tem primeru seveda ne bi bilo treba obiskovati servisa in skrbeti za menjavo pnevmatik.

A čeprav bi se morda lahko izognili menjavanju gum dvakrat na leto, bi gotovo prej ali slej prišel čas za nakup novih pnevmatik. Pravzaprav se celoletne pnevmatike hitreje obrabijo in imajo krajšo življenjsko dobo, še bolj izrazito je to pri zimskih gumah, če jih uporabljamo v toplejšem delu leta. Torej bo servis avtomobila neizogiben, le da bo šlo poleg menjave pnevmatik tudi za nakup novih. Morda ne ravno dvakrat na leto, a gotovo ne ravno veliko redkeje, kot če bi uporabljali tako zimske kot letne pnevmatike.

Drugi razlogi za servis avtomobila

Kar nekaj drugih razlogov še obstaja, ki narekujejo obisk avtoservisa. Očiten primer so seveda trki in druge poškodbe, pa tudi okvare. Poleg teh nujnih posegov pa se lahko odločimo še za nekatere druge prilagoditve, ki morda niso nujne. To je recimo centriranje gum, ki se pogosto izvede kar takrat, ko namestimo zimske ali letne pnevmatike, na voljo pa imamo še nekatere druge prilagoditve.

Categories: Nasveti