Je plastika primerna za pakiranje hrane? Nekatere umetne mase gotovo niso ravno prijazne do zdravja, še posebej seveda, če pridejo v stik s hrano in škodljive snovi tudi zaužijemo. Ker pa imamo na voljo celo vrsto različnih plastik, ne moremo odgovoriti kar na splošno in postaviti enakih pogojev za vsak material. Nedvomno so nekatere plastike povsem ustrezne in celo odlična rešitev za pakiranje živil, zato se takšne embalaže ni treba bati. Pravzaprav se takšna in drugačna plastična embalaža zelo pogosto uporablja v vsakdanjem življenju tudi v običajnih gospodinjstvih.

Cenovno ugodna opcija

Plastika je cenovno nadvse ugodna, hkrati pa ponuja dovolj dobre lastnosti, da jo lahko uporabimo za pakiranje hrane. V domačem gospodinjstvu to lahko s pridom izkoristimo, še posebej, če imamo na voljo tudi vakuumski aparat. Ta namreč docela izkoristi prednosti plastičnih vrečk, ki se uporabljajo za ta namen. Z vakuumskim pakiranjem lahko varno in zanesljivo shranimo tudi večje količine hrane, morda kar celo ozimnico. Hkrati je to zelo ugodna opcija – vakuumski aparat za običajno gospodinjsko uporabo je nadvse poceni, odšteti bo treba le nekaj deset evrov. Vrečke za vakuumiranje pa so seveda skorajda zanemarljivo poceni, tudi pri nakupu večjih količin. Poleg tega vakuumski aparat pri delu ne potrebuje kakšnih posebnih materialov ali sredstev, le električno energijo in vrečke za vakuumiranje.

Druga plastična embalaža

Če želimo izkoristiti prednosti plastike za pakiranje hrane, lahko izberemo še katere druge vrste embalaže iz umetnih mas. Na voljo je zelo pestra zbirka raznih posodic, škatel, pladnjev, seveda tudi plastenk in drugih oblik embalaže, ki se večinoma zelo dobro obnese pri shranjevanju vseh vrst hrane.

Plastična embalaža je skorajda univerzalno uporabna za pakiranje živil, velja pa nekaj pozornosti nameniti vrsti plastike in tudi vrsti hrane – v nekaterih primerih kombinacije res niso najbolj posrečene, čeprav plastika, ki je varna za stik s hrano, prevelikih težav ne povzroča.

Categories: Drugo