Ko določena oseba pridobi vozniško dovoljenje, zanjo zagotovo velja, da nima enakih izkušenj z vožnjo kot pa osebe, ki imajo izpit že dlje časa. Posledično je tudi vpletenost takih oseb v prometno nesrečo velika večja. Ravno zato se je po zakonu vpeljal poseben status za take voznike, ki se imenuje voznik začetnik. Namen statusa je, da z različnimi omejitvami ter zahtevami po dodatnih znanjih ter spretnostih doseže, da imajo take osebe na področju vožnje več izkušenj. Za take voznike se zato organizirajo posebni tečaji varne vožnje, ki jih mora voznik začetnik tudi plačati. Potekajo na različnih koncih Slovenije, vključujejo pa teoretični ter praktični del, ki sta obarvana tudi z najrazličnejšimi delavnicami.

Voznik začetnik si nikakor ne sme dovoliti, da bi imel v organizmu prisotnost alkohola, ko se nahaja v cestnem prometu. V primeru, da je alkohol prisoten, se mu izreče prenehanje vozniškega dovoljena. To se naredi tudi v primeru, ko v času statusa mladega voznika preseže določeno število kazenskih točk. V tem trenutku je to sedem točk.

Avtošola je dobila novi naziv – šola vožnje

Z novo prometno zakonodajo se je spremenil tudi izraz za avtošolo. Od spremembe dalje se imenuje šola vožnje, pomeni pa v resnici povsem enako. Ko se odločimo, da bomo opravljali vozniški izpit, je vsekakor najbolj pomembno, katero šolo vožnje si bomo izbrali. Večinoma se oziramo na priporočila naših prijateljev, nekateri pa najboljšo šolo vožnje iščejo kar po spletnih straneh. Lahko pa se odpravimo kar na izpitni center, kjer nam bodo povedali, katera šola vožnje je trenutno najboljša. Na tem centru namreč merijo uspešnost posameznih šol vožnje. Izpitna komisija nam bo povsem brez težav ponudila vpogled v trenutno stanje.

Ko se odločimo, pri kateri šoli za vožnjo bomo opravljali izpit, je dobro, da se pri njej najprej dogovorimo, da bomo tja prišli tudi na predavanje cestno prometnih predpisov.

Categories: Drugo