Poslovna inteligenca lahko igra pomembno vlogo pri poslovanju vsakega podjetja. Lahko, a v praksi se pogosto prej izkaže nasprotno – gmota poslovnih informacij se zgolj nabira, kvečjemu predstavlja neuporabno navlako, ne pa velikega potenciala. Jasno je torej, da se je treba izkoriščanju poslovnih informacij posebej pozorno posvetiti. Na srečo je prvi korak povsem enostaven.

Napreden dokumentni sistem

V času, ko pri poslovanju v praktično vsaki panogi že močno pomagajo računalniki, se je seveda smiselno obrniti po pomoč na splet. Posebej priljubljeni so napredni dokumentni sistemi, ki delujejo v oblaku, s tem pa zagotavljajo varno hranjenje informacij, predvsem pa se lahko poslovna inteligenca v takšnem okolju učinkovito uporablja.

Dokumentni sistemi imajo vgrajen e-arhiv, ki omogoča enostavno shranjevanje prejetih in poslanih dokumentov, na primer računov, naročilnic, dobavnic in podobnih zadev. Nič manj pomembne niso druge informacije, na primer potni nalogi, informacije o zaposlenih, o strankah, partnerjih in potencialnih strankah oziroma partnerjih. E-arhiv v naprednem dokumentnem sistemu učinkovito združuje vse te informacije. Ne gre pa le za shranjevanje dokumentov in podatkov, to namreč ne koristi veliko. Poslovna inteligenca postane uporabna šele takrat, ko jo začnemo dejansko obdelovati in uporabljati. Na srečo e-arhiv v naprednem dokumentnem sistemu omogoča tudi to.

V dokumentnem sistemu v oblaku ni le e-arhiv, ki služi shranjevanju informacij, temveč je v ozadju sistema še mnogo naprednejših funkcionalnosti, ki nadzorujejo in obdelujejo te informacije. Velika prednost takšne obdelave je že ta, da lahko do podatkov enostavno dostopamo, saj so prikazani pregledno in na enem mestu. Sorodni podatki se povezujejo med seboj, do vseh pa lahko dostopajo vsi, ki jih potrebujejo. Na ta način bo poslovna inteligenca kar najbolje izkoriščena, sploh če uporabimo katerega izmed naprednejših dokumentnih sistemov, ki omogočajo še bistveno več – pripravo poročil, analize, projekcije … Gre za orodje, ki je lahko ključni pomočnik pri poslovanju podjetja.

Categories: Nasveti