V vsaki delavnici potrebujemo nekatere elemente nepogrešljive opreme, ki omogoča nemoteno delo. Kaj to je, je odvisno od vsakega delovnega okolja posebej, poznamo pa nekatere elemente, ki so precej vsestranski in univerzalno uporabni, tako da jih najdemo v praktično vsaki delavnici. Gotovo imamo pri tem v mislih delovne mize, brez katerih si ne moremo predstavljati praktično nobenega delovnega okolja, v poštev pa pridejo še tisti kosi pohištva, ki nudijo uporabno površino za odlaganje opreme in pripomočkov ali pa prostor za shranjevanje teh stvari. To so lahko tudi večje kovinske omare, morda pa le manjši predalniki ali kar police.

Vsekakor pa je najbolje, če funkcionalnosti opreme med seboj kombiniramo, saj na ta način pridobimo največ prednosti kar v enem kosu. Funkcionalnosti delovne mize lahko brez težav kombiniramo s prednosti drugih kosov pohištva – miza je nenazadnje v prvi vrsti namenjena temu, da ponuja zadostno veliko površino, ki mora biti tudi trdna in nosilna. To niti ni težka naloga, zato imajo številne delovne mize še druge dodatke, ki močno olajšajo delo. Med drugim se pogosto zgodi, da so vključene ravno funkcionalnosti shranjevanja in odlaganja. Praktično vsaka miza v delovnem okolju ima tako na voljo neke vrste shranjevalne prostore, seveda pa ne manjka niti odlagalnih površin. Zelo priljubljena rešitev je polica nad mizo ali pa obešala za najpogosteje uporabljano opremo.

A vseeno je težko v celoti nadomestiti prednosti večjih kosov pohištva. Kovinske omare na primer ponujajo prostornino in zaščito, ki je ne moremo nadomestiti z enostavnim predalom ali omarico pod površino delovne mize. Prav tako so kovinske omare bolje pripravljene na obremenitve, ki grozijo opremi v delavnici – nenazadnje že s tem, da jih lahko umaknemo in ne uporabljamo v neposredni bližini izvora omenjenih groženj. Nenazadnje pa so kovinske omare že s svojo zgradbo in robustnim materialom pogosto v prednosti pred raznimi kombinacijami opreme.

Categories: Drugo