Na trgu projektorjev imamo kar nekaj opcij, ki pred izbiro zahtevajo temeljit premislek. Razlike so pogosto minimalne, a vseeno pomenijo drugačno izkušnjo v končni fazi. Poleg tega se lahko zgodi, da bo treba izbirati med izdelki v zelo različnih cenovnih razredih, cena pa ni nujno strogo povezana s kakovostjo. Vedeti je treba predvsem to, kaj potrebujemo, torej za kaj želimo projektor uporabljati.

Kako se orientirati pri izbiri projektorja? Eno možnost ponujajo uveljavljene znamke – Optoma, Epson, Benq, LG, Acer so med najbolj priljubljenimi in uveljavljenimi znamkami, torej ponujajo nekaj več zanesljivosti pri izbiri. Tisti, ki imajo pri izbiri težave, bodo želeli gotovo pobrskati prav po ponudbi teh znamk. Predvsem Optoma ima za takšne kupce zelo dobro prilagojeno ponudbo, a tudi druge znamke ponujajo kak privlačen izdelek. Pomembno pa je še to, da se pozanimamo o podpori uporabnikom in morebitni dodatni ponudbi – Optoma nudi le projektorje in povezano opremo, nekatere druge znamke pa še bistveno več opreme, ki jo bomo morda potrebovali.

O vrsti projektorja najbolj odločajo konkretne potrebe. Mini projektor se na primer nikakor ne bo dobro izkazal pri zahtevnih projekcijah na večje površine, čeprav je idealna izbira za manjše projekcije v vseh mogočih okoliščinah. Mini projektor je morda privlačen zaradi cene in povezljivosti, a orientirati se je treba glede na končni namen. Seveda pa tudi sama velikost še ne pove ničesar – mini projektor se lahko tudi po kakovosti kosa z večjimi. Poleg tega dimenzije projektorja ne izdajajo ničesar o tem, kaj se skriva v ohišju. Na voljo so klasični projektorji na žarnice, ki so načeloma cenejši, medtem ko sodobni projektorji delujejo z LED osvetlitvijo in s tem ponujajo številne prednosti.

Premisliti gre tudi o povezljivosti z drugimi sistemi, predvsem s predvajalnikom, pa tudi z zvočnim sistemom, daljinskim upravljanjem in morebitnimi drugimi elementi. Spet je vse odvisno od točnih načrtov.

Categories: Drugo