Defibrilatorji so na voljo na številnih javnih mestih, a ker zahtevajo hiter odziv, morajo biti povsod na dosegu roke, zato jih nikoli ni preveč. Te naprave običajno kupujejo in nameščajo občine in druge večje institucije, pa tudi podjetja v zasebni lasti in celo posamezniki. Običajno je ovira pri tem cena, saj bo treba denarnico kar dobro odpreti. Poleg tega je težko dobiti kakršnokoli financiranje, tako da gre običajno v celoti za prostovoljne prispevke ali delež proračuna občine. Takšne in druge ovire postavlja nakup defibrilatorja.

Kakšna je za defibrilator cena? Točna številka je seveda odvisna od tega, katero napravo izberemo. Konkurenca ponudnikov naredi izbiro precej pestro, saj so na voljo raznoliki izdelki z isto osnovno funkcijo, a tudi nekaterimi razlikami. Vseeno pa bo strošek za kupce posameznike kar pošten zalogaj. Defibrilator stane vsaj slabega tisočaka, verjetno pa še nekoliko več, med 1.000 in 2.000 evri. Ta cena vključuje samo napravo in osnovno opremo, običajno tudi zaščitno torbo za prenašanje in shranjevanje, navodila, morda tudi komplet pripomočkov za prvo pomoč. Poleg tega se ob nakupu defibrilatorji pogosto vpišejo v javne baze in uvrstijo na zemljevide javno dostopnih defibrilatorjev.

V nekaterih primerih za defibrilator cena že vključuje tudi osnovno vzdrževanje in usposabljanje, ni pa to nujno, zato se je smiselno dodatno pozanimati, ali je to vključeno. Prav tako je pametno pomisliti, ali ne bo morda dobra izbira tudi organizacija dodatnega usposabljanja, če je defibrilator namenjen javni uporabi.

Dodatne stroške bo prinesla tudi namestitev naprave na javno mesto, če imamo to v načrtu. Napravo je treba varno in zanesljivo namestiti na vidno mesto, poleg tega se običajno opremi z opaznimi vizualnimi znaki. Vse to pomeni dodatne stroške, tako da za defibrilator cena že takoj znaša vsaj kakšnih 2.000 evrov.

Poleg tega zahtevajo defibrilatorji tudi vzdrževanje in redno menjavanje uporabljenih ali postaranih komponent. Baterija in elektrode zdržijo okoli 4 leta.

Categories: Drugo