Ali je pomembno, kakšnega izvora je pasja hrana, ki jo namenimo našemu hišnemu ljubljencu? Seveda, saj je prav od prehrane v največji meri odvisno zdravje in počutje vsakega kužka. Neodgovornim lastnikom se zdi, da živali nimajo posebnih potreb in se lahko zadovoljijo tudi s hrano nižje kakovosti, a temu seveda ni tako, saj tudi pasji organizem za optimalno delovanje nujno potrebuje kakovostno hrano. Običajno je to naravna hrana za pse, ki posnema prehrano, ki bi jo psi uživali v divjini. Na podlagi prehrane volkov in divjih psov ter sorodnih vrst lahko sklepamo, da bomo tudi za domačega psa najbolje poskrbeli s prehrano, bogato z naravnim mesom in vsemi nujnimi sestavinami, ki jih to prinaša.

Naravna hrana za pse običajno temelji na mesu, ki prinaša zalogo nujno potrebnih beljakovin. To je osnova za zdravo in aktivno življenje vsakega psa, zato teh sestavin svojemu štirinožnemu prijatelju ne smemo odrekati. Ko govorimo o naravni pasji hrani, mislimo na kombinacijo sestavin, s kakršnimi bi se psi prehranjevali v naravi, ne pa nujno izključno na naravni izvor teh sestavin – ogromno naravnih živil poznamo, ki so psom nevarna, tako da tudi nespretno sestavljena pasja hrana izključno naravnega izvora morda ne bo najboljša izbira. Hrana za pse mora vključevati visok delež mesa, običajno pa se doda še vir lahko prebavljivih ogljikovih hidratov, recimo riž ali krompir. Kot vezivo se pri suhi hrani uporabljajo rastlinska olja, v nekaterih primerih pa se lahko doda še naravna hranila in vitamine.

Tudi naravna hrana za pse torej dopušča veliko variacij in posledično tudi ni nujno visoke kakovosti. Pogosto se za lažji in cenejši proizvodni proces uporabljajo težko prebavljiva škrobna veziva, kvalitetno meso pa nadomešča odpadna drobovina. Takšna hrana za pse seveda ni primerna, čeprav je naravnega izvora in tudi posnema sestavo prehrane, ki bi jo pričakovali v divjini.

Categories: Drugo