Namen spalnice je v prvi vrsti ta, da v njej spimo. To pomeni, da ne potrebujemo veliko opreme – dovolj je že postelja, na kateri lahko mirno spimo, pravzaprav pa lahko ležišče postavimo kar na tla. Seveda je smiselno opremljanju in oblikovanju spalnice nameniti nekaj več pozornosti, predvsem pa se posvetimo izbiri posteljnine in opreme, ki neposredno pripomore k boljšemu spancu.

Posteljnina

Brez dobre posteljnine ne bo mogoče dobro spati. Nujna oprema je vsaj posteljnina 140×200, ki odgovarja enojni postelji, dimenzije pa bo treba seveda prilagoditi, če imamo v spalnici večjo posteljo. Glede na to, za kako pomemben element gre, ni čudno, da imamo zelo široko izbiro. Posteljnina 140×200 je na voljo v vseh mogočih barvnih kombinacijah, izdelana iz različnih materialov, v vsakem primeru pa ustreza svojim dimenzijam. Morda posteljnina 140×200 ne bo prava za večjo posteljo, a izbira zato ne bo nič manjša – tudi večje dimenzije imajo pestro ponudbo ustrezne posteljnine.

Vzglavnik

Še en kos, ki je ključnega pomena za dober spanec. Ne bo dovolj le okrasna blazina, opremiti se bo treba s kakovostnim vzglavnikom, ki bo zagotovil udobje in prijetno spanje, na dolgi rok pa dobro počutje in optimalno zdravje. Medtem ko okrasna blazina ali kak poceni vzglavnik ne more ponuditi ustrezne opore, so za to nalogo idealni vzglavniki iz spominske pene ali drugih namenskih polnil. Seveda je lahko okrasna blazina lep dodatek, ne sme pa biti nadomestek pravemu vzglavniku. Brez dekoracije lahko dobro spimo, brez dobrega vzglavnika pa bo to težko.

O udobju pri spanju odloča tudi prevleka za vzglavnik, saj smo prav s to v neposrednem stiku. Veliko pozornosti bodo morali izbiri prevleke nameniti tisti, ki imajo občutljivo kožo na obrazu, pa tudi tisti, ki so dovzetni za alergije. Na srečo so na razpolago zelo dobri izdelki, ki učinkovito opravijo z omenjenimi težavami.

Categories: Drugo