Že več kot desetletje so najpogostejša izbira oken za zastekljevanje stanovanjskih objektov ravno pvc okna. Slovenija v tem pogledu vsekakor prednjači na področju balkana in vzhodne evrope. Še v Jugoslaviji so bili Slovenci znani kot delaven, iznajdljiv in izobražen narod, vse to pa je skupaj z bližino avstrijske in italijanske meje privedlo do povečanega tehnološkega napredka. Preko Avstrije in Italije se je na veliko tihotapilo izdelke in surovine iz zahodnih držav, hkrati z njimi pa je h nam prišlo tudi nepogrešljivo znanje za izdelavo in montažo pvc oken. Zato imamo v Sloveniji že zelo dolgo in bogato tradicijo proizvodnje, sestavljanja in pa tudi same montaže pvc oken.

Pri izdelavi izdelka, kot so pvc okna, Slovenija s svojim razvojnim kadrom soustvarja globalne trende v materialih za izdelavo – zlasti gre tu za posebej za okna prilagojen pvc, oziroma s polnim imenom polivinilklorid. Za dimenzijsko trdnost ima vsak okenski okvir jedro iz pocinkane jeklene cevi, okoli katere je s tesnim prileganjem nalepljen pvc profil z zračnimi prekati. Večina pvc profilov za okna omogoča tesnenje na vsaj treh linijah okvira; tako pri zaprtem oknu nastaneta dva zračna prekata, ki poskrbita za odlično izolacijo pvc okna. Slovenija je pomemben trg tudi za tesnilne materiale naslednjih generacij, kot je na primer nbr guma, in druge specifične materiale, ki se uporabljajo pri izdelavi visoko izolativnih oken. Tu velja omeniti še SuperSpacer distančnik med posameznimi stekli; SuperSpacer je narejen iz termično fiksirane strukture – pene, ki je sposobna prenašati pritisk in ima zelo nizek koeficient toplotne prestopnosti, kar jo uvršča v sam vrh tovrstnih visokotehnoloških rešitev za pvc okna. Slovenija poleg tega v veliki večini vgrajuje okna s tremi stekli, ki so neprimerljivo boljša za dobro izolacijo doma.

Pri odločitvi za pvc okna Slovenija daje dodatno spodbudo v okviru subvencij za gradnjo pasivnih ali varčnih hiš, v nekaterih primerih pa se subvencije deli tudi za energetske prenove starejših objektov.

Categories: Drugo