Značilnost kmetijske mehanizacije je običajno ta, da je izredno robustna in odporna, brez težav prenese tudi večje obremenitve pri redni uporabi skozi dolga leta. Vseeno pa je treba za še tako robustne kose tudi ustrezno poskrbeti. To storimo z rednim vzdrževanjem, po potrebi pa je treba kakšne kose tudi nadomestiti ali nadgraditi. Seveda zelo pomaga, če se že v izhodišču opremimo z vzdržljivimi napravami.

Ikonični primer robustne kmetijske mehanizacije je kosilnica BCS, ki jih zanesljivost v težkih razmerah zagotavljajo rezervni deli za BCS kosilnico. Gre za kosilnico, ki se odlično obnese v vseh mogočih situacijah, tudi na zahtevnem terenu, prav zato, ker lahko enostavno popravimo ali nadomestimo poškodovane kose. Rezervni deli za BCS kosilnico so vedno pri roki, lahko jih uporabimo kar sami v domači delavnici ali celo na terenu. Večinoma gre za poškodbe nožev, ki pri košenju strmega ali kamnitega terena v travi naletijo na razne vsiljivce. Noži se lahko zlomijo ali skrhajo, na srečo pa jih je enostavno nadomestiti z novimi. Rezervni deli za BCS kosilnico so torej pogosto noži ali kar cele kose, medtem ko motor običajno ne zahteva veliko vzdrževanja.

Traktorji so bistveno kompleksnejši in potrebujejo več vzdrževanja, imajo pa tudi druge kose, ki jih je včasih težko nadomestiti. Ranljiva so recimo stekla za traktorske kabine, ki jih moramo popraviti ali zamenjati, če se poškodujejo. Stekla za traktorske kabine so seveda izpostavljene različnim grožnjam, ki lahko naredijo praske ali razpoke na steklu, lahko pa ga tudi povsem razbijejo. V tem primeru bo potreben kar konkreten servisni poseg, saj so stekla za traktorske kabine navadno dobavljive le pri večjih serviserjih, prav tako jih ni povsem enostavno zamenjati. Enako velja za nekatere druge dele traktorja, ki so morda precej ranljivi, a ne tako enostavni za vzdrževanje, popravila ali pa kar morebitno menjavo.

Categories: Drugo