Dobesedno in figurativno je kamin edinstven način, da v svoj dom prinesemo nekaj toplote in topline. Ne glede na to, ali se odločimo za kamin zato, da nam prostor greje ali je le okrasen se moramo zavedati, da pozicija kamina v prostoru ni tako trivialna, kaj šele, če se odločimo za kaminske peči! Pri teh moramo biti še bolj pozorni, saj še bo katera različica kaminske peči naš vir toplote v prostoru, moramo biti dobro prepričani, da bo lahko optimalno delovala, da ne bomo po nepotrebnem kasneje imeli težav ali bili prisiljeni preurediti celoten dnevni prostor, ker smo se malce hecno odločili postaviti kamin.

Pridobiti kamin je še najmanjši problem, pa naj se gre za vgradni kamin, ki stoji popolnoma v steni ali kakšno bolj tradicionalno obliko kaminske peči, ki stoji samostojno ob steni. Pomembno je, da imamo zagotovljen dober pretok zraka tako v kamin kot izven le tega, kar je še veliko bolj pomembno, kadar gre za odprte kaminske peči, saj lahko tvegamo nabiranje ogljikovega monoksida, če nimamo urejenega dobrega odvoda zraka, četudi je gorenje popolno.

Zagotavljanje optimalnega dovoda zraka

V primeru, da naš kamin nima lastnega dovoda zraka preko dimnika moramo to doseči preko zunanjih faktorjev, torej postavitve prostora. To je veliko bolj pomembno, ko postavljamo kaminske peči, saj je za njih dovod zraka še bolj pomemben kot za dekorativen kamin. Pomembno je, da imajo kaminske peči, kot tudi kamin, kvaliteten pretok zraka skozi okno ali vrata in pri tem pazimo, da v direktni liniji z eno izmed teh virov ni postavljena večja ovira, kot je na primer sedežna garnitura, kajti to lahko popolnoma onemogoči kvalitetno delovanje kamina. Seveda pa ne smemo pozabiti, da v prostoru nimamo le kaminske peči, ampak se moramo tako prilagajati, da bo kamin deloval optimalno ampak tudi poskrbeti, da bo prostor funkcionalen.

Categories: Drugo