Kuhinja je običajno postavljena v osrčju doma, a kaj, ko je v toplih poletnih dneh tako lepo kuhati tudi na prostem. Seveda lahko vseeno priredimo piknik, hrano pač pripravimo v kuhinji, postrežemo pa zunaj. A veliko bolj prijetna bo celotna izkušnja, če se opremimo z dobro vrtno oziroma letno kuhinjo, ki dopušča kuhanje kar na prostem. Tako bodo omamne dišave zares prišle do izraza, hrana bo prispela na mizo povsem sveža in topla, za nameček pa je kulinarično ustvarjanje med piknikom tudi zabavna družabna aktivnost. Treba se je le opremiti s pravo opremo!

Gotovo bo prioritetne obravnave deležen žar, ki je nepogrešljiva oprema takšne kuhinje. Pravzaprav omogoča pripravo ravno tistih jedi, ki jih tradicionalno povezujemo s pikniki oziroma kuhanjem na prostem, zato ni vseeno, katero opremo izberemo na tem področju. Prav tako kuhališče ključno odloča o tem, kakšna bo izkušnja pri kuhanju ter kako okusna bo pripravljena hrana. Izberemo lahko žar na oglje, ki marsikomu predstavlja edino primerno izbiro, saj gre za klasično izvedbo, ki da pečeni hrani svojevrsten vonj in okus, imamo pa na voljo tudi alternative, ki delujejo na plin ali elektriko. Takšne naprave so enostavnejše za uporabo, pogosto tudi bolj kompaktne in prenosne, a seveda ne ponujajo tako značilnega okusa. Prav tako kuhanje z elektriko in plinom ni tako zabavno, zato je žar na oglje pogosto še veliko več kot le kuhališče.

Oprema vrtne kuhinje s kuhailščem še ni popolna, ne glede na to, katero izvedbo izberemo. Žar moramo dopolniti z drugimi kosi, ki omogočajo pripravo hrane, poskrbimo pa tudi za enostavno shranjevanje živil, za pomivanje posode in tudi za postrežbo. Popolna oprema vrtne kuhinje zagotavlja najboljši uspeh pri prirejanju piknikov, pa tudi najboljšo izkušnjo pri pripravi hrane in pospravljanju po pikniku. Pomembno je, da se dobro opremimo, če želimo pri kuhanju na prostem kar najbolj uživati.

Categories: Drugo