Sodobni računalniki so lahko izjemno zmogljivi, prav tako pa so lahko tudi pregrešno dragi. To velja zelo očitno pri nekaterih prestižnejših znamkah, pri katerih cena morda niti ni neposredno vezana na kvaliteto in zmogljivost. Na misel pride prenosnik Apple, pa še kakšne znamke in naprave bi lahko omenili. Na drugi strani pa imamo na voljo tudi cenovno zelo ugodne računalnike, to so predvsem tablični računalniki in hibridni prenosniki, ki se po zmogljivostih in funkcionalnosti približujejo običajnim prenosnikom. Pogosto je povsem smiselno, da se odločimo raje za cenejšo možnost.

Vzemimo za primer tablični računalnik ASUS, saj ravno ta znamka ponuja veliko izbire v tem segmentu. Izbiramo lahko med različnimi izvedbami, seveda pa tudi ASUS sledi sodobnim trendom, tako da je možno tablični računalnik ASUS dobiti tudi v kombinaciji z razširitveno postajo in tipkovnico, kar ponuja funkcionalnosti običajnega prenosnika. Tablice so lahko zelo uporabne in funkcionalne, tudi precej zmogljive, verjetno pa bodo precej poceni, sploh v primerjavi z dragimi prenosniki višjega razreda. Če izberemo pravo napravo, pa morda sploh ne bomo posebej prikrajšani pri svoji izkušnji. Tablični računalnik ASUS lahko poganja operacijski sistem Windows, ki omogoča povsem neomejeno delo in opravljanje istih opravil kot na večjih prenosnih ali namiznih računalnikih s tem sistemom. Seveda je priljubljena izbira za tablice še operacijski sistem Android, ki je boljo pogost in običajno bolj poceni, a ponuja nekaj manj funkcionalnosti za tiste, ki so vajeni sistema Windows.

V tem oziru lahko spet omenimo prenosnik Apple, ki ima svoj operacijski sistem in se ga bo treba navaditi. Ima pa tudi mnogo višjo ceno, lahko je celo desetkrat dražji kot tablični računalnik ASUS. Nakazuje cenovna razlika tudi na razliko v kakovosti? Do neke mere gotovo, seveda pa je razlog tudi v tem, da prenosnik Apple s svojimi zmogljivostmi ponuja veliko več uporabnosti.

Categories: Drugo