Tako kot je matura zrelostni izpit, ima tudi vozniški izpit v očeh mnogih enako nalogo. To, da je nekdo sposoben voziti avto in to delati tako, da ni nevaren sebi in drugim udeležencem v prometu je velik dosežek, do tega pa nas lahko pripelje samo šola vožnje. Nemogoče je opravljati izpit, ne da bi predčasno bili vpisani v evidenci, ki jo vodi šola vožnje, da je vse urejeno po predpisih.

Kadar se pripravljamo na to, da bomo delali izpit za avto ni vse samo na tem, da znamo fizično voziti avto. Veliko poudarka je tudi na samostojnosti vožnje in temu, da naš inštruktor presoja kakšne odločitve sprejemamo v stresnih situacijah, kjer se zares izkažemo, če smo pripravljeni na to, da nam izdajo vozniški izpit ali ne. Prav zato je matična šola vožnje tako pomembna, saj nam ta dodeli inštruktorja, ki je zadolžen za vodenje evidence voženj in nas varno pripelje do tega, da samostojno opravljamo vozniški izpit, ne da bi pred tem bili v prometu nevarni. Vsaka šola vožnje želi imeti čim bolj varne voznike, saj je od določenih statistik njihovih uspešnosti odvisno koliko učencev se prijavlja na te šole.

Drugi del vozniškega izpita, varna vožnja, je nekaj na kar mnogi mladi vozniki pozabijo. Da lahko na upravni enoti podaljšajo izdan vozniški izpit, ki je sprva izdan samo za dve leti, je pogoj, da lahko to naredijo uspešno opravljena varna vožnja.

Ta del izpita je spregledan zato, ker je celoten proces nekoliko manj uraden in ni viden kot eden izmed osrednjih elementov pridobivanja izpita. Varna vožnja se izvaja na zunanjem poligonu, ki se nahajajo precej daleč od mest, narejeni pa so tako, da preizkusijo reakcije voznika v avtu in ga pripravijo na situacije kot so zdrs zaradi mokrega cestišča ali manevriranje.

Categories: splošno