Senčila so zelo pomembna stanovanjska oprema. Naj bodo roloji ali žaluzije, senčila omogočajo zatemnitev notranjih prostorov, s čimer lahko dosežemo delno ali pa popolno temo v poljubnih sobah. Namen zatemnitve notranjih prostorov je dvojni: prvič, za primeren spanec potrebujemo temen prostor, in senčila omogočajo podaljšanje teme v jutranjih urah, ko poleti sonce vzide že kmalu po četrti uri zjutraj. Če potrebujemo spanec podnevi, nam ravno senčila omogočajo prepotrebno zatemnitev prostora in s tem ugoden spanec brez zbujanja.

Po drugi strani pa s senčili dosežemo tudi odbijanje svetlobe navzven, kar se pozna poleti, ko lahko z njimi preprečimo pretirano segretje prostora. Sončna svetloba vsebuje velik delež infrardečih žarkov, ki neusmiljeno segrevajo prostore tudi skozi okensko steklo. Zato so žaluzije kot nalašč za odbijanje sončne svetlobe. Zunanje žaluzije pridejo v tovrstnem delovanju najbolj do izraza, ker svetlobo odbijejo, še preden ta pade na okensko steklo. So pa zato bolj na udaru zaradi vremenskih pojavov, kot je burja, močan dež, toča in sneg. Zato morajo biti zunanje žaluzije grajene precej bolj čvrsto.

Po drugi strani nam lahko tudi notranje žaluzije bistveno izboljšajo toplotno izolacijo v sončnem vremenu, četudi ne tako izrazito kot zunanje. So pa zato bistveno bolj enostavne za montažo in tudi nasploh lažje, kar se še najbolj pozna na njihovi ceni. Notranje žaluzije in roloje je povsem enostavno tudi naknadno montirati. Sploh pri montaži v starejše, že izgotovljene objekte, pride ta prednost še posebej do izraza.

Za razliko od ostalih senčil so roloji prav posebna vrsta, ki omogoča poljubno stopnjo zatemnitve. Da se jih dobiti v najrazličnejših barvah in barvnih kombinacijah, pa tudi take s potiskom. Zato ponujajo veliko estetsko vrednost, ki se jo da s pridom izkoristiti pri načrtovanju notranje opreme stanovanj. V kombinaciji z zunanjimi senčili, kot so rolete, ponujajo polprosojni roloji veliko prednosti, saj njihov namen ni popolna zatemnitev prostora, ki pa jo vseeno lahko dosežemo z roletami.

Categories: Dom