Sončne elektrarne so precej priljubljene med tistimi, ki želijo nekoliko znižati stroške električne energije ali pa želijo elektriko koristiti tudi v objektih, ki niso povezani v javno električno omrežje. Seveda pa bo treba pred tem izbrati vso potrebno opremo in domačo elektrarno tudi postaviti. Pri tem pridejo v poštev različne komponente, ki jih je treba dobro poznati. Na srečo razni prodajalci ponujajo komplete, ki že prinašajo vse potrebno. Kaj vsebuje tak solarni komplet?

Sončne celice

Ena izmed nepogrešljivih komponent sončne elektrarne so seveda sončne celice. Glede na zmogljivost teh se prilagajajo tudi drugi elementi elektrarne. Kompleti so običajno določeni prav glede na zmogljivost celic, tako hitro razberemo že iz naziva kompleta, za kakšno opremo gre. Posamezni paneli imajo zmogljivost okoli 100 W, obstajajo pa različne izvedbe. Poleg tega lahko panele enostavno kombiniramo. Vsekakor se je treba dobro pozanimati o tem, kakšne celice vključuje solarni komplet, na podlagi tega namreč presodimo, ali je komplet primeren za naše potrebe ali ne.

Akumulator

Druga zelo pomembna komponenta je akumulator, ki služi shranjevanju električne energije in napajanju porabnikov. V kompletu je običajno priložen akumulator, ki je dobro prilagojen svoji vlogi, s kapaciteto in napetostjo pa tudi sončnim celicam. Nekaj je pri izbiri tega elementa sicer odvisno tudi od porabnikov, a večinoma bo 12-voltni akumulator dobro odgovoril na potrebe uporabnika, če ponuja zadostno kapaciteto in deluje tako, da lahko preživi stalne cikle polnjenja in praznjenja. Akumulator, priložen kompletu, običajno ustreza tem merilom.

Druga oprema

V kompletu je običajno še druga oprema. Med večjimi napravami izpostavimo regulator polnjenja, ki nadzira delovanje sončnih celic, prav tako bomo potrebovali razsmernik električnega toka – ta je lahko priložen, lahko pa tudi ne, če izberemo kak cenejši komplet. Solarni komplet seveda vključuje tudi vso potrebno opremo za povezavo komponent, lahko tudi kakšen dobrodošel dodatek.

Categories: Drugo