Velika večina ljudi ob besedi viličar takoj pomisli na težke stroje, kakršne videvamo v skladiščih proizvodnih podjetij ali trgovin z blagom velikih dimenzij in teže. Taki viličarji, naj bodo na električni ali pa diesel pogon, so gotovo nekoliko bolj prominentni in opazni, nikakor pa niso najštevilčnejša vrsta viličarjev. Ne, za uporabo v vseh manjših skladiščih ali pa pri raztovarjanju blaga iz tovornjakov se ogromno uporabljajo tudi manjši ročni paletni viličar. Zato je prodaja viličarjev take vrste najbolj številčna, saj imajo poleg velike uporabnosti tudi relativno nizko ceno. Vseeno pa je tudi ročni paletni viličar lahko pomožno gnan z električnim motorjem na akumulatorsko baterijo. Tako lahko tak produkt bistveno olajša manipulacijo z blagom, zloženim na palete.

Ta vrsta viličarja je glavni pripomoček za premikanje palet na ravnih tleh, saj se s paletnimi viličarji na roke ne da dvigovati bremen na višje višine. Ročni paletni viličar je sestavljen iz dvignjene ročice za vleko in upravljanje ter spodaj ležečih vilic za dvigovanje paletnega tovora. V stičišču teh dveh delov je nameščena hidravlična enota, ki omogoča, da ročni viličar z gibi z ročico dvignemo za nekaj centimetrov. Zaradi hidravličnega prenosa lahko na roke brez težav dvignemo tudi tovore, ki so težki 500 kg ali več. Le kolesca, na katerih slonijo paletne vilice, morajo vzdržati tolikšen pritisk. Za ta podatek se moramo obrniti na proizvajalčeva navodila, saj se ročni paletni viličarji med seboj precej razlikujejo.

Prodaja viličarjev ročnega tipa je celo bolj pogosta od prodaje mehansko gnanih viličarjev, saj so ti bolj enostavni za uporabo. Niso pa ročni viličarji primerni za vlečenje tovora po zelo neravni podlagi. Spodnja kolesca so namreč precej majhna, hkrati pa je dvig tovora po navadi omejen na nekaj cm in lahko pri večjih neravninah ročni viličar kar zapluži v tla. Zato je prodaja viličarjev odvisna predvsem od namena uporabe.

Categories: splošno