Že od nekdaj kmetje pripravljajo krmo v silosih, da lahko živali krmijo tudi v zimskem ali sušnem obdobju, ko zemlja ne daje pridelkov. S posebnim postopkom siliranja tako dobijo silažo, ki se jo pripravlja lahko iz vseh krmnih rastlin. Za kakovostno silažo se je potrebno zavedati, da je potrebno biti pri tem postopku zelo natančen, hkrati pa uporabiti izključno najbolj kakovostne materiale, kot je na primer folija za silos.

 

Pri postopku siliranju gre v bistvu za proces kisanja, ki pa je učinkovito le če je silaža, potem ko smo jo temeljito potlačili, neprodušno zaprta. Zato je potrebno uporabiti najprej kakovostno prozorno podfolijo, ki se optimalno prilega silosni površini in omogoča boljše in temeljitejše tesnjenje silosa. Po vrhu silosa pa se uporabi folija za silos debeline 0,15 mm, ki je bele barve, in je tudi UV obstojna, izjemno odporna proti trganju in drugimi mehanskimi poškodbami. 

 

Hlevski ventilator naj bo skrbno izbran

 

Pri ustvarjanju najbolj optimalnih pogojev v hlevu, velikokrat pozabimo na dejanske pogoje, ki so v realnosti. Zato se lahko zgodi, da pri izbiri ustreznega način prezračevanja izberemo napačen hlevski ventilator in njegovo velikost, kar pripelje do tega, da sčasoma ugotovimo, da je prezračevanje neučinkovito. Zato je potrebno pri izbiri ustreznega hlevskega ventilatorja upoštevati kakšen hlev imamo, izračunati njegovo prostornino in tudi kakšen način vzreje živali imamo.

 

Če ste lastnik starejšega hleva z nizkim stropom, v katerem imate molzišče in vezano rejo, potem je primerno tunelsko prezračevanje, za kar potrebujete aksialni hlevski ventilator. To vrsto ventilatorja lahko izberete tudi, če je hlev nov in imate v njem prosto rejo ter odprto sleme, vendar je potrebno biti pozoren na pravilno namestitev. Če pa je vaš hlev brez predelnih sten, potem je stropni ventilator najboljša izbira. Pri izbiri hlevskega ventilatorja, pa ne pozabite še izračunati prostornino hleva.

 

Categories: splošno