Prezračevanje z rekuperacijo je eden izmed kakovostnih načinov prezračevanja, ki v vaših prostorih učinkovito dviguje kakovost bivalnih pogojev. Kadar imamo v mislih prezračevanje z rekuperacijo, potem govorimo o prezračevanju, pri katerem prihaja do procesa vračanja toplote v stavbo, za kar pa je nujno potrebno imeti rekuperator zraka. Le ta je nameščen v klimatske naprave in skrbi za izmenjavo odvodnega in dovodnega zraka ter izmenjavo toplote.

 

Osnoven princip delovanja rekuperatorja zraka je v tem, da se toplota prenaša iz toplejšega na hladnejši medij. Rekuperator zraka je sestavljen iz vzporedno položenih plošč, ki so iz umetne mase. Hladen in porabljen zrak tako po eni ločeni plast odhaja iz zgradbe, medtem ko po drugi ločeni plasti svež zrak prihaja v stavbo. Pri tem pa ne gre zgolj za izmenjavo zraka, ampak tudi za izmenjavo toplote, saj se energija toplejšega porabljenega zraka v rekuperatorju prenese na svež zunanji zrak.

 

Prezračevanje je nujno potrebno za višjo kakovost zraka

 

Zrak je mešanica različnih plinov, ki ga nujno potrebujemo za naše bivanje. Čeprav o zraku ne razmišljamo veliko, pa smo z njegovim vdihavanjem od njega popolnoma odvisni. Še manj pa se zavedamo dejstva, da je naše zdravje prav tako odvisno od kakovosti vdihanega zraka, ne glede na to ali ga vdihujemo na cesti ali pa doma v stanovanju. Zato je prezračevanje bivalnih prostorov nujen ukrep na katerega je potrebno resno pomisliti.

 

Verjetno se še spomnite, ko so naša okna in stavbe še leta nazaj zelo slabo tesnila, zaradi česar so bile izgube energije velike, porabljen zrak pa se je sam od sebe odvajal iz tovrstnih stavb. Danes je situacija popolnoma drugačna. Materiali so se izpopolnili, izolacija stavb je boljša in zaradi tega so postale naše hiše in stanovanja neprodušno zaprti. Prezračevanje je tako postalo nujno potrebno, da v prostoru zagotovimo boljšo kakovost zraka.

 

Categories: Dom