Viličarji so precej drage naprave. Za njihov nakup je potrebno dati veliko denarja glede na koristi, ki jih imamo od njega. Zlasti novi viličarji višjega razreda, kot je viličar Linde, stanejo precej. Za krajša delovna obdobja se je zato uveljavil najem viličarjev, ki lahko bistveno olajša manipulacijo s težkimi bremeni ob viških ali pa takrat, ko se pripravlja zaloge za dlje časa. Če so viličarji rabljeni, stanejo veliko manj. Zato se rabljene viličarje največkrat obnovi in pripravi za ponovno prodajo.

Viličar Linde spada med najboljše izdelke na trgu viličarjev. Za razliko od ostalih viličarjev je viličar Linde robusten in zelo natančno kalibriran izdelek. Zato so viličarji Linde zelo natančni in kot taki primerni predvsem za sodobna skladišča večjih dimenzij. Natančnost in nizka toleranca pomeni zlasti to, da se lahko viličarji stegnejo višje in z večjo natančnostjo odložijo bremena na višinah. Napredni elektronski sistem krmiljenja pri viličarjih Linde omogoča še bolj natančno upravljanje tovora ter njegov premik, zlasti pa se napredna elektronika pozna pri vsakem začetku ali koncu gibanja. Breme na veliki višini namreč teži h temu, da bi ob nenadni spremembi gibanja zanihalo, kar je zelo nevarno. Kontroliranje tega nihanja je precej zahteven proces, saj so v hidravličnih valjih, katerih premike je potrebno blažiti, prisotne izjemno visoke sile in vsak napačen sunek lahko pomeni zdrs oziroma padec bremena na tla, vozilo ali pa celo voznika.

Viličarji, rabljeni deset let in več, so po navadi že nekoliko razmajani. Železni zglobi se ob nenehnih premikih sčasoma izrabijo, tudi hidravlični valji se razmajajo in ne omogočajo več želene kontrole. Zato so viličarji, rabljeni že dlje časa, idealni kandidati za prenovo. Ta vključuje tako obnovo mehanskih delov in menjave dotrajanih hidravličnih elementov, kot tudi nadgradnjo in ponovno kalibracijo kontrolnih sistemov krmiljenja.

Categories: stroje