Različni dimniški sistemi so nujni, da izdelavo dimnika lahko popolnoma prilagodimo željam in potrebam uporabnika. To pa še ni vse. Različni dimniški plašči omogočajo različne kombinacije gradnje dimnika, zaradi česar ni gradnja dimnika le prilagodljiva, ampak tudi izjemno enostavna in hitra. Pomembno je vedeti, da so vsi dimniški sistemi tudi ognjevarni in odporni tudi na vse ostale zunanje in notranje pogoje, pole tega pa imajo še številne druge prednosti.

Dimniški sistemi se odlikujejo po tem, da ponujajo pestro paleto različnih elementov različnih dimenzij, zaradi česar ustrezajo vsem zahtevam uporabnikov. Tako lahko izbiramo med cevmi različnih dimenzij, dimniški plašči omogočajo različne možnosti izgleda dimnika, oblike izolacijskih plošč pa so prav tako prilagojene različnim premerom dimniških cevi. Dimniški sistemi nudijo tudi odlične toplotno-izolacijske lastnosti, odlično prezračevanje ter enostavno čiščenje dimnika. Na dimniške sisteme lahko priključimo kotle tako za plin, olje in trda goriva, zato so možnosti izbire praktično neomejene.

Cev za dimnik pomembno vpliva na delovanje dimnika

Dimnik težko izdelamo kar sami, saj je to zahtevno opravilo, ki mora ustrezati določenim varnostnim predpisom oziroma standardom glede višine in premera. Tega se zato lahko lotijo le izkušeni izvajalci, ki imajo dovolj strokovnega znanja, da na podlagi natančnih izračunov izdelajo učinkovit in popolnoma varen dimnik. Zato mora imeti dimnik vključenih ogromno različnih elementov, med katerimi je tudi cev za dimnik.

Morda tega niste vedeli, vendar je cev za dimnik ključnega pomena. V dimniškem sistemu ima vlogo prezračevalnega elementa za izolacijski material, ki se nahaja med notranjo tuljavo dimnika in njegovim zunanjem ovojem, zato jo pogosto imenujemo tudi dilatacijska rozeta. Nameščena je pod pokrovom zgornje plošče, pri čemer za 3 mm sega v notranjost cevi dimnika, na zgornjem delu pa ima več odprtin s funkcijo prezračevanja. Ker je cev za dimnik izpostavljena zahtevnim pogojem, je izdelana iz nerjavečega inox jekla, ki je tudi korozijsko in kislinsko odporen.

Categories: splošno