Prednosti toplotnih črpalk so dobro znane, prav tako so dobro znane slabosti. Zanimivo je, da lahko ceno postavimo na eno ali drugo stran, pravzaprav kar na obe hkrati. Pričakujemo namreč nekatere stroške, ki so lahko višji kot pri alternativnih ogrevalnih sistemih, hkrati pa toplotne črpalke obljubljajo tudi prihranke, s katerimi gladko prekosijo vse alternativne možnosti.

Drage toplotne črpalke

Cena je pri toplotnih črpalkah slabost v tem oziru, da oprema ob nakupu in vgradnji zahteva kar znatno investicijo. Kakšna je cena toplotne črpalke v praksi? To je težko točno povedati, saj imamo na voljo veliko različnih tipov in modelov, poleg tega cena ni odvisna le od same naprave, temveč tudi od dela, ki ga zahteva namestitev opreme in vzpostavitev celotnega sistema.

Nekatere toplotne črpalke so sicer že ob nakupu dokaj poceni, to je predvsem toplotna črpalka zrak voda ki velja za najenostavnejšo in najcenejšo izvedbo. Toplotna črpalka zrak voda ne povzroča posebnih težav pri namestitvi, pravzaprav jo lahko v tem oziru primerjamo s klimatskimi napravami. Bistveno drugačno izkušnjo ponujajo zmogljivejše in kompleksnejše toplotne črpalke, ki so razumljivo tudi veliko dražje. V nekaterih primerih bo treba namestiti podzemne kolektorje ali celo zvrtati vrtino do podtalne vode.

Dolgoročni prihranki

Cena toplotne črpalke je lahko že v izhodišču ugodna, kar dokazuje toplotna črpalka zrak voda, lahko pa tudi ob višji začetni investiciji pričakujemo znaten prihranek pri dolgoročni uporabi. Ravno to je glavni adut toplotnih črpalk. Glede na to, da pri ogrevanju največ stroškov predstavlja poraba energije na dolgi rok, na začetne stroške z nakupom in vgradnjo opreme hitro pozabimo. Zmogljive in učinkovite toplotne črpalke z lahkoto nadomestijo tudi več tisoč evrov začetne investicije, in to že po nekaj letih. V dveh desetletjih bo cena toplotne črpalke povsem pozabljena, s prihranki pri ogrevanju pa zanesljivo prekosimo še tako ugodne in učinkovite alternativne sisteme.

Categories: Dom