Meso je relativno občutljivo živilo, hitro se pokvari, prav tako hitro se navleče okusov in vonjav drugih živil ter z istimi vplivi škoduje živilom v neposredni okolici. Najboljšo rešitev za rokovanje z mesom so odkrili vegetarijanci in vegani, ki s tem sploh nimajo nikakršnih skrbi, a tudi tisti, ki se niso pripravljeni odpovedati mesnim specialitetam, imajo na voljo nekatere posrečene opcije. Vedno je priporočljivo uporabljati sveže meso in tega tudi v celoti porabiti – tako ne bo potrebe po dolgotrajnem shranjevanju. A pogosto se zgodi, da moramo meso vseeno za nekaj časa pospraviti, morda le za kak dan, lahko pa tudi za več mesecev.

Hitro shranjevanje

Za hitro shranjevanje dobro poskrbi že kakšna folija za meso. To je zelo enostavna rešitev, ki se bo pri kratkotrajnem shranjevanju dobro obnesla. Folija za meso vsebino dobro zaščiti pred neposredno kontaminacijo, torej pred stikom z umazanijo in mikroorganizmi s površin, kjer meso hranimo. Poleg tega pa omejuje tudi prehod vonjav in okusov. Uporabimo lahko različne materiale, kot folija za meso se lahko dobro obnese tako ALU folija kot plastična folija.

Dolgotrajno shranjevanje

Včasih je treba meso za dlje časa shraniti. V tem primeru je edina smiselna rešitev zamrzovanje, običajno meso najprej zapakiramo v plastične vrečke in vakumiramo. To je najboljša rešitev, ki omogoča varno shranjevanje mesa tudi več mesecev.

Shranjevanje gotovih mesnih jedi

Za gotove mesne jedi je najboljša izbira embalaža za toplo hrano, če želimo ohraniti jedi pri visoki temperaturi. Embalaža za toplo hrano je seveda najbolj priročna v primeru, da si pripravimo kak obrok za v službo ali šolo, pa tudi doma nam lahko pride prav, če želimo z obrokom malo počakati, a hrane nočemo pogrevati. Embalaža za toplo hrano je običajno izdelana iz stiropora, ki je do mesnih jedi zelo prijazen in ponuja tudi nekatere druge prednosti v tej vlogi.

Categories: splošno