Pričakovati je, da bo pri kmetijskih opravilih mehanizacija deležna velikih obremenitev. Ravno zato so naprave seveda dobro pripravljene na zahtevne razmere, niso pa povsem neuničljive. Niti veliki in zmogljivi traktorji se ne bodo mogli iz leta v leto kosati z velikimi obremenitvami, na katere naletijo pri delu. Na srečo pa se lahko poslužimo nekaterih učinkovitih rešitev, ki nam pomagajo pri vzdrževanju rednega delovnega ritma in doseganju končnega uspeha na kmetiji.

Večinoma je kmetijsko mehanizacijo dokaj lahko popraviti. Nekatere naprave lahko popravimo kar na terenu, to so recimo obračalniki in zgrabljalniki, pri katerih gre pogosto za poškodbe zob ali jermenov. Takšne poškodbe lahko enostavno odpravimo kar na terenu, saj obračalniki in zgrabljalniki dopuščajo hitro zamenjavo zob in jermenov. Seveda je veliko odvisno od tega, za kakšne poškodbe gre, a če imamo pri sebi ustrezno orodje in prave nadomestne dele, bomo lahko brez zapletov nadaljevali z delom. Ker so obračalniki in zgrabljalniki ključnega pomena pri spravilu krme, se lahko tudi nadomestni deli izkažejo za nadvse pomembne.

Vzdrževanje in popravila traktorjev

Tudi traktorji so izpostavljeni velikim obremenitvam, včasih tudi kakšnim posebnim grožnjam. Navsezadnje so veliko pogosteje v uporabi kot posamezni kosi kmetijske mehanizacije. Nič čudnega torej, da pridejo v poštev razni traktorski rezervni deli, ki jih moramo imeti prav tako na zalogi. Težko sicer predvidimo, kakšne okvare ali poškodbe nam bodo zagrenile življenje, prav tako so traktorski rezervni deli pogosto nekoliko dražji in jih ne moremo imeti enostavno na zalogi. Gotovo pa lahko večino težav hitro in dokaj enostavno odpravimo, pogosto brez potrebe po obisku serviserja. Pametno je imeti na zalogi vsaj tiste kose, ki so najpomembnejši ali se najpogosteje menjajo. Nekateri traktorski rezervni deli so enostavno dostopni in poceni, za druge pa se splača imeti dobrega serviserja, ki lahko zagotovi hitro dobavo nujnih nadomestnih delov.

Categories: splošno