Pri profesionalnem tiskanju pogosto mislimo na časopise, plakate, letake in podobne tiskovine, a prav tako pomembno je, da se osredotočimo na manjše tiskovine, ki morajo biti ravno tako zelo dovršene in brezhibno natisnjene. To velja za tiskanje etiket, kuvert, vizitk in podobnih zadev. Največ lahko za dober rezultat storimo s tem, da izberemo profesionalnega ponudnika, ki lahko te tiskovine brezhibno natisne.

Na srečo ima praktično vsaka profesionalna tiskarna v ponudbi tiskanje etiket, vizitk in kuvert ter ostalih tiskovin v manjših formatih. Pri tem je zelo pomembna prilagodljivost, saj je treba ugoditi različnim željam zahtevnih naročnikov. Že tisk kuvert lahko povzroči nekaj preglavic – opravka imamo namreč z različnimi standardnimi dimenzijami, poleg tega pa se občasno srečujemo tudi s kakšnimi nestandardnimi merami, ki zahtevajo pripravo posebne rešitve. Spet drug izziv so večje naklade, ki so včasih značilne za takšne tiskovine. To velja predvsem za tiskanje etiket za industrijsko rabo, recimo pri izdelkih, ki se masovno proizvajajo. Takšnega projekta ne bo mogla uspešno opraviti kar vsaka tiskarna, tudi če ne gre za kak posebej zahteven motiv – že sam obseg projekta zahteva dobrega izvajalca z zmogljivimi napravami.

Nadalje pa gre veliko pozornosti posvetiti tudi detajlom, ki v končni fazi odločajo o izgledu tiskovine. Tako je recimo za tisk kuvert zelo pomembno, da je izveden brezhibno, da so vsi motivi jasno vidni. Še posebej seveda natančnost izstopa pri manjših in bolj podrobnih motivih. A prav tako je za tisk kuvert nujno, da vključuje zelo natančen tisk besedil, ki so pri manjših velikostih včasih slabo berljiva. S strokovnim pristopom je možno motive dobro prilagoditi za tiskanje na manjši format, a tega ne moremo pričakovati kar od vsakega izvajalca. Za tisk manjših tiskovin je treba izbrati strokovnjaka, ki bo z znanjem in izkušnjami lahko zagotovil odličen rezultat, ne glede na to, za kakšno naročilo gre.

Categories: splošno