Ustna higiena je temelj zdravih zob in dlesni. Velikokrat pa smo ljudje o tem, kakšno zobno ščetko naj si izberemo premalo obveščeni in kupimo prvo, ki nam pride pod roke. Vsekakor je dobro, da se pred nakupom posvetujemo z zobozdravnikom ali higienikom, ki ima dovolj strokovnega znanja, da nam bo znal dobro svetovati.

Ustna higiena temelji na zobni ščetki, ki mora biti dovolj mehka, da ne bi poškodovala naše zobne sklenine ter naših dlesni. Njena glava mora biti majhna in zaobljena. Z majhno glavo bomo lažje prišli do vseh kotičkov, ki se skrivajo v naših ustih ter si tako zagotovili popolnoma čiste zobe.

Ustna higiena vključuje tudi izbor pravilne zobne paste. Ta naj bo čim bolj naravna, da ne bi bila preveč agresivna do naših zob. Dobro je, da vsebuje fluor, ki krepi zunanjo plast zobne sklenine ter tako preprečuje nastanek nezaželene zobne gnilobe.

Paradontoza se zdravi pri ustnemu higieniku

Paradontoza je bolezen, ki napade naše dlesni. Če želimo dobro skrbeti za naše zdravje se bomo vsaj enkrat na leto odpravili k higieniku, ki nam bo s pomočjo primernih naprav očistil zobni kamen ter vse bakterije, ki se nam naberejo znotraj naših zobnih dlesni. Ko se bolezen že razvije, mora higienik najprej opraviti natančen pregled ustne votline in ugotoviti v kolikšni meri je bolezen napredovala.

Paradontoza se razvija počasi, vendar pa jo največkrat prepozno opazimo. V kolikor je bolezen že preveč napredovala, nam lahko pomaga le še kirurg, ki opravi potrebne kirurške posege. Ko je pacient napoten domov, mora začeti temeljito skrbeti za svojo ustno votlino, saj lahko bolezen vseeno napreduje in povzroči nepopravljivo škodo.

Paradontoza je torej bolezen, ki jo bomo s pravočasnimi obiski zobozdravnika in higienika zagotovo premagali oziroma se nam ne bo niti razvila, saj bodo naše dlesni zdrave in neboleče.

Categories: splošno