Pot do vozniškega dovoljenja je dokaj dolga in zapletena, včasih tudi zahtevna in precej draga. Celotna izkušnja je sicer v veliki meri odvisna od tega, kje opravljamo posamezne obveznosti. V vsakem primeru pa moramo dobro poznati celoten postopek, da se lahko na obveznosti tudi dobro pripravimo. Do posebnih nevšečnosti pride v primeru, da na kakšen opravek pozabimo, kar se lahko zgodi tudi po tem, ko izpitno vožnjo že uspešno opravimo!

Včasih pod pojmom vozniški izpit mislimo kar na izpitno vožnjo, s katero zaključimo proces praktičnega usposabljanja v izbrani šoli vožnje. Na ta način res pridobimo vozniško dovoljenje, ki pa ima omejeno veljavnost in tudi nekatere dodatne omejitve. Tudi po opravljeni izpitni vožnji nas čakajo nekatere obveznosti, na katere ne smemo pozabiti – na srečo imamo dve leti časa, do takrat namreč velja začasno dovoljenje, a ravno zato se lahko tudi zgodi, da na obveznosti pozabimo.

Kaj moramo v tem času opraviti? To je seveda varna vožnja, ki je dodatna zahteva po opravljeni izpitni vožnji. Tega dodatnega usposabljanja se ne moremo udeležiti kar takoj – predvideva se, da bo učinek usposabljanja boljši, če se mladi voznik bolje spozna z razmerami na cesti in obnašanjem svojega vozila. Varna vožnja se zato opravlja po vsaj šestih mesecih po opravljeni izpitni vožnji. Usposabljanje je treba opraviti do poteka veljavnosti vozniškega dovoljenja. Ko je varna vožnja opravljena, se dovoljenje lahko uspešno podaljša.

Vozniški izpit ni mačji kašelj, paziti pa je treba tudi na to, da pravočasno opravimo vse obveznosti. Seveda ni veliko verjetnosti, da bomo na obvezno dodatno usposabljanje kar pozabili, a vseeno lahko varna vožnja kakšnega novopečenega voznika kar nekoliko preseneti. Splača se tudi tem obveznostim nameniti nekaj dodatne pozornosti in se nanje dobro pripraviti, navsezadnje je ravno to še zadnja obveznost, s katero se dejansko zaključuje vozniški izpit.

Categories: Drugo