Na kaj nas spominja beseda vinil. Mogoče na gramofonske plošče ali vinilke, ali na talno oblogo vinil. Vinil sodi med najtišje talne obloge.

Med najbolj priljubljene talne obloge sodi vinilna talna obloga med najbolj priljubljene. Glavna sestavina vinila je polivinilklorid ali PVC, od tod tudi njegovo ime. Vinilne talne obloge so sestavljene iz vinil plošč.

Vinil plošče imajo mnoge pozitivne lastnosti. So zelo tople in primerne za talno gretje. Vinil plošče so zelo trpežne in močne. So zelo odporne na umazanijo in so enostavne za polaganje, še posebno zaradi tega, ker so vinil plošče narejene na klik. Na voljo je širok nabor vzorcev, barv, in tekstur, izgradnje. Cenovno so nadvse dostopne.

Vinil v upogljivih ploščah je upogljiv vinil. Primeren je za enostavno polaganje na klik ali pa za lepljenje. Primeren je za polaganje na izravnan estrih.

Vinil je lahko pritrjen tudi na laminatne plošče.

Namesto na laminatne plošče je vinil v naprej položen na kompozitne plošče. Tak vinil se polaga na klik.

Brušenje parketa

Postopek uporabimo, ko naš parket nima več leska in je opazna večja obraba površine. Z obnovo parketa oživimo živahne barve lase. Za brušenje parketa se odločimo ko na podlagi nastanejo mesta, ki niso več zaščitena. Naj bo to zaradi obrabe ali poškodbe.

Obnovimo lahko vse parkete, naj si bodo to masivni ali večslojne gotove parkete. Brušenje parketa je priporočljivo narediti na okoli 15 let. Seveda je to odvisno od intenzivnosti uporabe in obrabe površine.

Postopek brušenja parketa pa se razlikuje glede na to ali je parket lakiran ali oljen.

Mojstri potrebujejo za obnovo približno 50 kvadratnih metrov parketa tri do štiri dni. Cene brušenja in lakiranja pa se gibljejo okoli 20 evrov na kvadratni meter. Brušenje parketa se načeloma lahko lotimo kadar koli v letu, saj delo poteka v notranjih prostorih. Tudi zima ni noben problem, edini pogoj je, da se v prostoru vzdržuje stalna temperatura, ki je med 15 in 20 stopinjami.

Categories: Dom