Obdelovanje velikih vrtov je praktično nemogoče, če nimamo pri sebi zmogljive opreme, ki nam delo močno poenostavi. Na voljo imamo kar nekaj pripomočkov, ki se v takšnem okolju zelo dobro obnesejo, izbrati pa moramo tiste, ki s svojimi zmogljivostmi in funkcionalnostmi odgovarjajo posameznim delovnim nalogam. Gotovo bomo potrebovali več vrst opreme, predvsem za košnjo trave in delo z lesom.

Košnja trave

Za košnjo trave na večji površini pridejo v poštev le vrtni traktorji oziroma sedežne kosilnice, saj si ne moremo predstavljati, da bi morali pri delu kar sami pešačiti po celotni površini. S sedežno kosilnico si delo močno poenostavimo, hkrati pa zagotovimo idealne rezultate košnje v vsakem primeru. Vrtni traktorji poleg tega omogočijo še nekaj več prilagodljivosti in se izkažejo za izjemno uporabne v različnih situacijah, tudi pri delu, ki s košnjo trave nima veliko veze. Seveda pa ciljamo predvsem na to, da lahko ohranjamo perfektno pristrižene tudi večje zelenice. Vrtni traktorji in sedežne kosilnice olajšajo delo na velikih površinah, na manjših zelenicah pa imamo na voljo celo vrsto manjših kosilnic, ki so lahko prav tako dobra izbira.

Delo z lesom

Pri kakršnemkoli delu z lesom ne bo šlo brez ustrezne motorne žage. Ta je tudi za vrtnarje nujni pripomoček, saj se pri delu na prostem prej ali slej srečamo z drevjem ali grmičevjem, morda pa se posvečamo tudi kakšnemu drugemu delu, recimo pripravi drv. Motorne žage so zelo vsestranske in dobro poskrbijo za zahtevnejše uporabnike. Na voljo so namreč zmogljivi modeli, s katerimi je možno podirati drevesa in žagati tudi debelejše veje, lahko pa izberemo kakšne manjše in okretnejše žage, s katerimi smo kos hitrim opravkom z grmičevjem ali manjšim drevjem. V vsakem primeru sodijo motorne žage med nujno opremo za zahtevne vrtnarje, zato se splača veliko pozornosti nameniti tudi izbiri te opreme.

Categories: Drugo