Električni paletni viličar mora biti pravilno vzdrževan. Le tako nam bo dolgo dobro delal. Nekateri uporabniki mislijo, da takšni viličarji ne potrebujejo dobrega vzdrževanja in jih zato zanemarijo, a kmalu opazijo slabše delovanje naprave. Pomembno je, da se viličar servisira in popravlja v skladu strogimi navodili izdelovalca. 

Električni paletni viličar ravno tako ne smemo nespametno predelovati ali pa mu nameščati dodane opreme. Velikokrat se zgodi, da lastniki viličarjev, v upanju, da bo viličar kasneje bolje opravljal svoja dela, nanje namestijo neprimerne komponente. To pa lahko ogrozi varnost vsakega delavca, saj viličar nato ni več varen. 

Električni paletni viličar je primeren za dvigovanje tovora, ki ni težji od 3000 kilogramov. Pomembno je tudi, da se uporabnik zaveda, da je že pri obremenitvi, ki ej težja od 2500 kilogramov, potrebno imeti dodatnega delavca za pomoč pri transportu. To omogoča varno delo, ki je ključnega pomena za vsako skladišče ali tovarno, kjer se viličar uporablja. 

 

Ročni viličar naj se uporablja na nedrseči podlagi 

Ročni viličar je zel stabilna naprava, ki uporabniku omogoča odličen transport vsakega tovora. Seveda je pomembno, da ima viličar dobro podlago. Skladišče ne sme biti polno lukenj ali nepredvidljivih ovir, ki bi lahko povzročile nesrečo. Z ročnim viličarjem ravno tako ne smemo delati v temni prostorih, kjer ni dovolj dobre osvetlitve za primeren transport. Če bomo zaradi slabe vidljivosti kam zadeli, lahko povzročimo uničenje tovora, česar pa zagotovo nočemo, saj je vsak tovor dragocen in drag za odplačevanje. 

Ročni viličar lahko po nakupu sestavimo tudi sami. Pomembno je, da imamo ustrezne izkušnje in da znamo upoštevati dana navodila. Pri sestavljanju moramo pritrditi vse pomembne dele in jih trdno fiksirati. Na koncu moramo napeti tudi verigo, ki jo potegnemo skozi odprtino velikega zatiča. 

Ko je ročni viličar pripravljen za uporabo, moramo še preizkusiti vilice z zibanjem ročaja v različne položaje. 

 

Categories: Drugo