Sodobna stanovanja so zelo dobro prilagojena in predvsem opremljena tako, da ponujajo visoko kakovost bivanja. Zanesemo se lahko na enostavno in učinkovito vzdrževanje prijetnega bivalnega okolja, za kar skrbi predvsem nadzor nad temperaturo stanovanjskih prostorov. Ne smemo pa pozabiti na še en pomemben faktor, to je prezračevanje. Vsako stanovanje potrebuje dober sistem, ki dovaja svež zrak. Na voljo imamo več opcij, ki se odlično obnesejo, nekateri sistemi pa imajo zelo prepričljivo zbirko različnih prednosti.

Najbolj prepričljivi so bržkone prezračevalni sistemi z rekuperacijo, pri katerih je edini problem nekoliko višja cena ter zahtevnejša vgradnja. S svojimi dejanskimi lastnostmi pa se tak prezračevalni sistem odlično izkaže v vseh vrstah stanovanj. To je zelo učinkovita možnost z visokim izkoristkom, kot nalašč za sodobne varčne hiše. Prav z vidika izkoristka energije prezračevalni sistemi z rekuperacijo še posebej izstopajo. Na ta način namreč odlično izkoristimo energijo, ki jo vsebuje odpadni zrak. Ta zrak je običajno toplejši in s sabo prenaša več energije kot sveži zrak, kar lahko z rekuperacijo izkoristimo. Velik delež te energije lahko sodobni sistemi pridobijo iz odpadnega zraka in prenesejo na svež zrak, tako da nimamo stroškov z ogrevanjem ali hlajenjem prostorov. To je idealna možnost za stanovanja, v katerih pričakujemo kar najboljši izkoristek energije in posledično nizke stroške.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo imajo nekaj možnih alternativ. Predvsem je priljubljeno higrosenzibilno prezračevanje, ki odlično deluje v večjih zgradbah, pa tudi v posameznih stanovanjih. Tak prezračevalni sistem je cenovno ugoden in zelo enostaven, primeren tudi za vgradnjo v končana stanovanja. Poleg tega deluje zelo učinkovito in elegantno, ne povzroča hrupa ali kakšnih drugih preglavic. Res pa je, da na ta način ne moremo izkoristiti energije, ki nam uhaja skupaj z odpadnim zrakom v okolje, zato je tak sistem veliko bolj potraten na dolgi rok.

Categories: splošno