Dimniški sistemi so zelo premišljeno načrtovani, uporabljena oprema pa ima mnoge ključne funkcionalnosti. Skorajda ne moremo govoriti o kakšni pravi dodatni opremi, saj imajo tudi ti dodatki pomembne naloge, ki se uvrščajo kar med ključne funkcije dimnika. Tako je zelo pomembno, da se pri izdelavi oziroma načrtovanju dimniškega sistema ne ustavimo pri osnovnih elementih, temveč se pozanimamo tudi o tem, kako lahko z dodatno opremo dosežemo še boljše funkcionalnosti. Pomislimo tudi na opremo, ki spremlja dimniški sistem na obeh straneh, tudi na tiste izdelke, ki nadgrajujejo funkcionalnosti kurilnih naprav.

Med to opremo izstopa recimo šamotna plošča, ki je ključni izdelek za dobro delovanje kurilnih naprav. Seveda je veliko odvisno od tega, kakšne naprave uporabljamo. V nekaterih primerih šamotna plošča sploh ne pride v poštev, v drugih pa je naravnost nepogrešljiva. Ravno zato lahko govorimo o dodatni opremi, ki je na voljo za izbiro v primeru, da jo potrebujemo. Šamotna plošča je ključni sestavni del zidanih kurilnih naprav, ki jih vgrajujemo tudi v sodobna stanovanja. To so predvsem večje peči, a uporaba ni omejena le na specifične primere. V vsakem primeru ima šamotna plošča prepričljive funkcionalnosti, ki jih lahko dobro izkoristimo – skrbi za skladiščenje toplote, preprečuje pregrevanje in omogoča enakomerno sproščanje toplote v prostor. Je ključnega pomena za dobro končno izkušnjo.

Lahko pa pomislimo še nekatere elemente samega dimniškega sistema, to je recimo dimniška kapa na drugem koncu sistema. Dimniška kapa ima različne naloge, je zelo pomemben element za dobro delovanje celotnega sistema. Najprej ima seveda to nalogo, da ščiti dimniške cevi pred udorom vode in drugih vsiljivcev iz okolja. Hkrati pa skrbi tudi za učinkovito sproščanje dima in plinov v okolje, kar je prav tako pomembna naloga. Dimniška kapa s svojimi funkcionalnostmi ključno prispeva k delovanju dimniškega sistema, zato je smiselno izbrati dober element za to vlogo.

Categories: splošno