Ko tuji turisti prihajajo v Slovenijo in nekaj časa preživijo z domačini, pogosto z začudenjem ugotovijo, koliko smo tudi tisti Slovenci, ki živimo v večjem mestu, navezani na slovensko podeželje. Skoraj vsak meščan ima nekje na podeželju bodisi družino ali sorodstvo, bodisi prijatelje ali sodelavce. Tako se mu tudi rado zgodi, da ima v svojem hladilniku olivno olje od sodelavca z obale, cviček od bratranca iz Trebnja, sir od strica izpod Velike planine ter klobaso od tete iz ene izmed slovenskih Dolenjih vasi. 

Še ena značilnost Slovencev je to, da imamo strašno radi, da imamo ob prostih dneh na voljo kakšen vikend, kočo ali zidanico, kamor se lahko umaknemo in v miru skrbimo za tamkajšnji vrt ali vinograd, ali pa za to, da bo čimprej zmanjkalo zaloge piva. Radosti, ki se jih veselimo na svojih vikendih, so mnogovrstne. Nekaterim zelo ustreza že to, da za kakšen dan svoje življenje prestavijo v veliko nižjo hitrost, se znebijo zapletenih opravil in se vrnejo na nekatere bolj prvinske, kot je na primer kamin na drva. Čeprav dandanes kaminske peči ne vidimo prav pogosto, pa je razlog običajno zato, da kamin na drva mnogi raje postavijo v svoj vikend ali kočo, kot pa doma. Doma ima namreč veliko večjo prednost praktičnost, v počitniški hišici pa običajno dajemo prednost sentimentalnosti in nostalgiji. Kaminske peči lahko taki preprosti stavbi pridajo ravno pravi občutek rustikalnosti in preprostosti, ki si jo običajno želimo, ko se umikamo na podeželje.

Kamin na drva se seveda še najbolj splača postaviti v okolju, kjer imamo na voljo veliko kurilnega materiala, kar pa se prav prikladno zgodi na deželi, kjer bomo običajno z lahkoto našli tudi poceni drva. Kdor pa ima to srečo, da si njegovo sorodstvo lasti še košček gozda, pa mu glede najbolj primerne kaminske peči pravzaprav nima več veliko razmišljati.

Categories: splošno