Oljenje parketa za mnoge izmed nas predstavlja zelo prijetno opravilo, še posebej pa za tiste, ki radi pogosto čistijo svoje stanovanje, saj uživajo v svežini in lesku sveže pomitega stanovanja. Oljenje parketa take ljudi navdaja s še večjim zadovoljstvom, saj je to kot neke vrste čiščenje – po oljenju se naš parket lepo sveti in izgleda kakor nov – poleg tega pa ima to opravilo še to prednost, da parket po oljenju ostane lep in svež še kar nekaj časa, dokler se zgornja plast olja nekoliko ne izrabi. Podoben učinek dobimo tudi z lakiranjem parketa, vendar pa bo naoljen parket bolj obstojen in bo svojo svežino v večini primera obdržal znatno več časa. 

Bodisi se odločimo za oljenje parketa, bodisi lakiranje, si bomo za redno vzdrževanje parketa dolgoročno gotovo hvaležni. Za redno vzdrževanje moramo skrbeti tudi tisti, ki živimo v stanovanju, ki ga krasi lep starejši parket, ki mu je njegova starost že prinesla poseben karakter. 

Kakšne so alternative?

Tisti, ki načrtujemo opremljanje na novo zgrajenih prostorov, pa bomo morali dobro premisliti med tem, ali se bomo odločili za parket, ali za vinilno talno oblogo. Paradoksalno se bomo tisti, ki si želimo, da bi naš parket imel res prestižen in luksuzen videz, morda morali odločiti, da bo naša tla krasila vinilna talna obloga, pri kateri lahko z veliko manjšim finančnim vložkom dosežemo videz visoko kvalitetnega parketa. Res je, da za mnoge vinilna talna obloga enostavno ni enaka stvar kot je parket, vendar pa se boste po pregledu vinilnih talnih oblog, narejenih s sodobno tehniko in najnovejšim znanjem, pravzaprav težko odločili, ali gledate nov parket ali novo vinilno talno oblogo. V primeru, da iščete lepo talno oblogo v kompletu z nizko ceno in dolgo življensko dobo brez dragega vzdrževanja, bo vinilna talna obloga morda vendarle točno to, kar iščete.

Categories: splošno