Stanovanje moramo zelo dobro opremiti, pomembno je predvsem to, da ne pozabimo na tiste ključne izdelke, ki v največji meri vplivajo na kakovost bivanja in zadovoljstvo stanovalcev. Tako smo zelo pozorni na ključno opremo, ki jo bomo redno uporabljali – gotovo so to tudi okna in vrata.

Med okni in vrati imamo veliko izbire. Najprej se orientiramo s pomočjo omejitev in zahtev, ki jih postavljajo same lastnosti objekta. Opravka imamo z različnimi oblikami in dimenzijami, ki morda pogojujejo izbiro, pa tudi druge lastnosti lahko določimo na podlagi značilnosti objekta. V vsakem primeru pa bomo imeli na koncu na izbiro več možnosti, predvsem okna in vrata iz različnih materialov.

Plastična okna in vrata

Plastika sicer ne velja za zelo kakovosten in vzdržljiv material, a v pravi izvedbi lahko navduši tudi v takšni vlogi. Zelo priljubljena so predvsem plastična okna, ki ponujajo prepričljive funkcionalne lastnosti, recimo dobro zvočno in toplotno izolacijo, pogosto pa tudi kakšne naprednejše funkcije, kot je možnost pasivnega zračenja pri zaprtih oknih. Vse to so prednosti, ki izhajajo iz materiala, ki ga lahko brez težav oblikujemo v dovršene okenske profile.

Plastična okna lahko dopolnimo s PVC vrati, ki svoje naloge prav tako zanesljivo opravljajo. Takšna vrata imajo podobne prednosti kar se tiče izolacije, poleg tega jih je možno enostavno oblikovati, da dosežemo različne končne učinke. 

Kovinska okna in vrata

Kot alternativo gre izpostaviti kovino, predvsem so priljubljena ALU vrata, na voljo pa so tudi ALU okna. ALU vrata se uporabljajo na vhodu, kjer moramo poskrbeti za dobro zaščito vrat pred vremenskimi dejavniki in drugimi vplivi, seveda pa pomislimo tudi na redno uporabo, obremenitve in posledično obrabo. Kakovostna ALU vrata so zelo zanesljiva in bodo svoje delo brez težav opravljala skozi dolga leta. Podobno velja za ALU okna, v obeh primerih pa lahko pričakujemo nekoliko višjo ceno.

Categories: splošno