Ker ima ogrevalni sistem v vsakem stanovanju izredno pomembno nalogo, moramo zanj tudi dobro skrbeti. Gotovo ne želimo, da bi nas pustil na cedilu ravno sredi zime, zato se splača že preventivno v vzdrževanje sistema vložiti nekaj truda in časa, po potrebi seveda tudi denarja. Kaj vse bo potrebno postoriti je sicer odvisno od samega sistema in naprav v njem, včasih pa imajo določeno vlogo tudi vodovodne inštalacije in drugi hišni sistemi. Vsekakor je pametno o tem premisliti že vnaprej, ko načrtujemo ogrevalni sistem za stanovanje. Na dolgi rok pa smo pozorni na to, da dobro skrbimo za ključne naprave, predvsem je treba redno opravljati servis toplotnih črpalk in drugih virov energije, na katere se zanašamo.

Za ogrevalni sistem lahko dobro skrbimo, če ga dobro poznamo. Na eni strani je vir energije, ki dovaja toploto za ogrevanje stanovanja. V poštev pride servis toplotnih črpalk, peči in drugih naprav. Običajno bo ravno s tem največ dela, čeprav so naprave vzdržljive in zanesljive. Splača se jih previdno uporabljati in dobro čistiti ter redno vzdrževati. Tako servis toplotnih črpalk oziroma drugih naprav niti ne bo potreben, le na nekaj let se opravi generalni pregled vključno z vsemi potrebnimi vzdrževalnimi posegi. 

Profesionalni servis

Včasih je treba poskrbeti za nekoliko obsežnejši pregled, v katerega se vključijo tudi vodovodne inštalacije in sami grelni elementi. Za to je najbolj pametno izbrati izkušenega mojstra, ki opravi celovit servis. Spet je seveda vključen pregled naprav, ki dovajajo toploto, lahko pa se pregleda tudi vodovodne inštalacije in grelni elementi, pri katerih bo morda prav tako potrebno opraviti nekaj vzdrževanja. To je sicer v veliki meri odvisno od sistema, ki ga uporabljamo. V nekaterih primerih imamo do vseh elementov relativno enostaven dostop, kot recimo lahko enostavno dosežemo radiatorje, medtem ko ne moremo brez težav priti do talnega gretja.

Categories: splošno