Lesni briketi spadajo med tako imenovana sodobna goriva, ki so na trg prišla šele pred nekaj leti, ko so se nekateri proizvajalci odločili, da bi bilo zelo pametno izkoristiti ostanek in odpadne dele biomase. V Državah, kjer je veliko lesa, se pri proizvodnji in obdelavi lesenih hlodov proizvede ogromno odpadnega materiala. 

Da takšnega materiala ne zavržemo, se ga spremeni  in tako nastanejo lesni briketi, ki postajajo vse bolj priročni in popularni za ogrevanje doma. Briketi se lahko uporabljajo za različne kurilne naprave. Največkrat pa se jih uporablja za kurjavo v kaminih. 

Kamin nam pričara pravo zimsko idilo

Ljudje se želimo znotraj svojega doma počutiti domače in prijetno. Pozimi nam tak občutek domačnosti lahko pričara kamin, ki ga imajo postavljenega v lastni dnevni sobi. Za uporabo kamina dobo odlični lesni briketi, ki jih bomo uporabljali. 

Lesni briketi nam ne bodo umazali prostorov, saj so izdelani tako, da je material trdo sprijet skupaj. Ker imajo malo vlage omogočajo visoko energijsko vrednost in ne puščajo veliko pepela. 

Kurjava mora biti kakovostna in cenovno ugodna

Ko izbiramo pelete, smo običajno pozorni na različne lastnosti, ki jih peleti imajo. Najcenejši peleti na trgu imajo tako velikokrat tudi neprimerne primesi, ki bodo v peči ali v kaminu slabše gorele. Če izberemo slabšo kurjavo, se bomo morali sprijazniti tudi z manjšim energijskim izkoristkom. 

Najcenejši peleti tako niso vedno najboljša izbira. Dobro je, da si pred nakupom vzamemo dovolj časa in pregledamo ponudbo. Dandanes je to zelo enostavno, saj imamo na voljo splet.

Pomembni standardi peletov

Četudi nas bodo na koncu premamili najcenejši peleti, naj bodo ti izdelani v Sloveniji. Če namreč kupite tujega proizvajalca, bo več možnosti, da bodo peleti vlažni in nekoristni. 

V Sloveniji pa se pri izdelavi peletov upošteva stroge standarde, ki nam zagotavljajo, da so tudi najcenejši peleti dovolj dobri za kurjavo.

Categories: splošno