Rezanje s pomočjo plazme je postopek, pri kateremu se elektroprevodni materiali režejo s pospešenim curkom vroče plazme. Tipični materiali, za katere mojstri uporabijo plazma rezalnik so jeklo, nerjaveče jeklo, aluminij, medenina in baker. 

Seveda lahko plazma rezalnik uporabimo tudi na neprevodnih kovinah. Rezanje s plazmo se pogosto uporablja v proizvodnji, pri popravilu in restavriranju avtomobilov, pri industrijski gradnji in pri rušenju. 

Glavne prednosti 

Zaradi visoke hitrosti in natančnosti rezanja v kombinaciji z nizkimi stroški je plazma rezalnik postal izredno hitro uporaben v različnih industrijah. Zaradi enostavnosti uporabe se plazma rezalnik vedno pogosteje uporablja tudi za domačo uporabo. 

Če bi tudi sami radi preizkusili, kako poteka rezanje, si svoj lastni plazma rezalnik lahko naročite tudi preko spleta. Na internetu je ogromno specializiranih trgovin, kjer vam bodo znali svetovati in pomagati, da boste kupili točno takšen plazma rezalnik, kot ga potrebujete. 

Splošni podatki o varjenju

Varjenje je tehnika spajanja, ki doseže trajno združitev dveh kovinskih kosov z dodatkom materiala ali brez njega, pod vplivom toplote. Dodanemu materialu pravimo dobavna kovina. Kovina za polnjenje pa se v staljenem stanju porazdeli med ustrezno pripravljene robove kosov, ki jih je potrebno povezati. 

Robovi so površine, ki sodelujejo pri varjenju dveh kosov po celotni dolžini. Njihova priprava se izvede z dejanjem najustreznejše geometrijske oblike, predvsem glede na debelino, ki jo je treba variti, da se olajša varjenje.  

Osnovni material pri varjenju 

Material dveh kosov, ki ju varjenje poveže, se imenuje osnovni material. Nato imamo tu še talilno kopel, ki je tisti del kovine, ki je med varjenjem v tekočem stanju. 

Var, ki ga ustvari varjenje je sestavljen iz vse kovine, tako iz osnove kot iz polnila, ki se po taljenju v zvaru strdi s hlajenjem. Varjena kroglica je bistveni element varjenega spoja in njeno nanašanje določa dejansko varilno tehniko. 

Categories: splošno