Računalniške igre so precej zahtevne, zato moramo za dobro izkušnjo izbrati zmogljiv računalnik. Običajno je to namizni računalnik, ki je s svojimi komponentami dobro prilagojen prav temu namenu, včasih pa lahko dosežemo dober rezultat tudi z drugimi napravami, navsezadnje obstajajo tudi izjemno prepričljivi igričarski prenosniki. Odločamo se na podlagi zahtev, ki jih postavljajo igre, ki jih želimo igrati. Nekatere niso posebej zahtevne in jih lahko igramo na praktično vsakem računalniku, druge pa zahtevajo namenski gaming računalnik, brez katerega pri mnogih sodobnih igrah pač ne bo šlo.

Gaming računalnik

Smiselno je torej izbrati gaming računalnik, ki je sestavljen posebej za ta namen. Izstopajo ključne komponente, ki morajo biti dobro pripravljene na večje obremenitve – pozorni smo predvsem na procesor, grafično kartico, RAM in SSD pogon. 

Ključna komponenta je pogosto grafična kartica, ki je običajno tudi najdražji element igričarskega računalnika. Vrhunske grafične kartice stanejo kakšnih tisoč evrov, je pa ponudba zelo široka in je možno dobiti dobre izdelke tudi v nižjem cenovnem razredu, za kakšnih 300 evrov, kar že omogoča poganjanje večine sodobnih iger. Upoštevamo seveda svoje zahteve, zmogljivejšo grafično kartico potrebuje recimo gaming računalnik za poganjanje iger na visoki ločljivosti, predvsem 4K, ter za igranje v sistemih virtualne resničnosti.

Zmogljivost grafične kartice dopolnjuje še procesor, ki ga lahko v namizni računalnik vgradimo glede na to, kakšna opravila nameravamo opravljati. Procesor ima vsestransko vlogo pri delovanju računalnika, a ravno pri igrah je pogosto najbolj obremenjen, tako da tudi na tem področju posegamo po zmogljivih modelih zadnjih generacij. Cene so podobne kot pri grafičnih karticah.

V gaming računalnik seveda sodi bliskovito hiter SSD pogon, ne pozabimo pa še na RAM v zadostni kapaciteti. Za končno izkušnjo pa namizni računalnik dopolnimo s periferno opremo, predvsem z dobrim zaslonom, tipkovnico in miško, ne pozabimo še na ozvočenje oziroma slušalke. 

Categories: splošno