Sadje je precej občutljivo na različne vplive okolja in ne moremo pričakovati, da ga bomo uspeli dolgo obdržati v najboljši formi. Podobno velja za različne vrste zelenjave, čeprav seveda v obeh primerih najdemo tudi izjeme, ki jih lahko enostavno pospravimo in trajno shranjujemo. Če želimo kar najbolje ohraniti svežino sadja in zelenjave, moramo poskrbeti za dobro pakiranje. To velja tako pri kratkotrajnem kot dolgotrajnem shranjevanju, najpogosteje pa želimo sadeže zapakirati hitro in brez težav.

Za ta namen se uporabljajo različne rešitve, lahko že ovijalna folija, ki je povsem enostavna. V kuhinji imamo vedno pri roki različne folije, ovijalna folija je lahko prava rešitev, pogosteje pa se poslužujemo tudi alu folije ali raznih plastičnih folij za gospodinjsko uporabo. V vsakem primeru pa ciljamo na enak končni učinek – hitro in enostavno shranjevanje sadežev. Ovijalna folija se pogosto uporablja predvsem za večje zaloge, pri čemer ima še nekatere dodatne funkcije. Pričakujemo dober končni rezultat, predvsem pa enostavno uporabo. To velja tudi pri zahtevnih uporabnikih, ovijalna folija se na primer pogosto uporablja v gostinstvu.

Dolgoročno shranjevanje ozimnice

Drugačen izziv je dolgoročno shranjevanje. Uporablja se namenska embalaža za sadje in zelenjavo, ki lahko poskrbi za ohranjanje svežine na kratki rok. Načeloma je za nekaj dni ustrezna že embalaža za sadje in zelenjavo, ki jo dobimo ob nakupu. Za dlje časa pa moramo vsekakor najti druge rešitve.

Priljubljena rešitev je vakumiranje, na ta način lahko tudi občutljive sadeže pospravimo za dlje časa. Kar nekaj mesecev lahko ozimnica preživi v zamrzovalniku, če jo vakumsko zapakiramo. Običajna embalaža za sadje in zelenjavo tega ne dopušča, uporabiti moramo posebne vrečke za vakumiranje, seveda v kombinaciji z ustreznim aparatom.

Seveda pa lahko sadje in zelenjavo trajno shranimo tudi na druge načine, običajno tako, da sadeže ustrezno obdelamo. Pripravimo recimo marmelade, kompote in podobno, sadeže lahko vložimo in na druge načine pripravimo na dolgotrajno shranjevanje. 

Categories: splošno