Les je obnovljiv vir energije, ki ima pomembno vlogo pri ogrevanju stavb in pripravi tople sanitarne vode. Najbolj primerne vrste lesa za kurjenje v kurilnih napravah, kaminih in pečeh so listavci. Med najbolj priljubljenimi in razširjenimi so drva bukve, gabra in hrasta, ki jih je tudi največ in so znane po svojih dobrih zgorevalnih lastnostih. A je ob tem potrebno poudariti, da bomo z izbranimi drvmi dosegli želen učinek le, če bodo ta dovolj kakovostna.

Vedeti je potrebno, da ima sveže posekan les v sebi več kot 40% vlage. Da pa lahko čim bolje gori, mora imeti v sebi manj kot 20% vlage. To pomeni, da v kurilni sezoni nikoli ne uporabljamo sveže posekanih drv. To pa zato, ker v tem primeru za enak učinek porabimo kar za 25% več drv, poleg tega pa slabo gorijo, se dimijo in v slabih pečeh spuščajo kondenz. 

Za pripravo drv si je potrebno vzeti čas

Kar se tiče udobja, nam ogrevanje z drvmi ne more nuditi takšnega udobja kot ga na primer ogrevanje s plinom ali oljem. A je prijeten občutek, ki ga ustvari les s svojim zgorevanjem, neprimerljivo boljši, zato mnoge ne odvrne niti nekoliko zamudnejša priprava drv. Za čim bolj učinkovito zgorevanje se moraj drva sušiti vsaj 6 mesecev. Najpogosteje se prodajajo narezana meter ali pa nažagana na polena različnih dolžin. 

Če se odločimo za nakup metrskih drv, potem jih moramo sami nažagati na polena in po potrebi še cepiti na manjše kose. Ne glede na to, pa moramo upoštevati, da bomo pri ogrevanju z drvmi potrebovali tudi ustrezen prostor za njihovo skladiščenje. To je lahko drvarnica, ki mora biti dovolj zračna, idealno pa je, če drva vsaj dva tedna pred kurjenjem prenesemo v ogrevan prostor, da se dodatno osušijo. Če pa kupimo nažagana polena, je večino teh skrbi odveč

Categories: splošno